Vietnamesiske Vårruller med Rispapir

Håper dere har hatt en fin helg så langt 🙂

I dag vil jeg dele en autentisk vårruller oppskrift med dere. Hovedforskjellen mellom denne og Lumpia (som jeg delte oppskrift på tidligere), er at “Cha Gio” stammer fra Vietnam. Når man snakker om vietnamesisk mat, vil jeg tro at det er mange som automatisk tenker på vårruller. Kanskje ikke så rart, for disse små, crispy delikatessene kan man spise i en evighet. Det finnes mange varianter av vårruller, og jeg er sikker på alle vietnamesiske familier har sin egen vri på hvordan disse egentlig skal lages.

Helt siden jeg var liten har jeg hjulpet min mor med å rulle disse, som jeg selv kaller for verdens beste vårruller. De er søte på smak og innebærer ulike ingredienser som skaper en god konsistens. Dette er min mors hjemmelaget og perfeksjonert oppskrift i snart 25 år, og jeg håper dere nyter prosessen og smaken like mye som meg. 

Ingredienser til ca.35 vårruller

 • FYLLET
 • 600 g svineribbe uten skinn

 • 20 små scampi

 • 50 g tørket sopp (jelly ear mushroom)

 • 50 g tørket glassnudler

 • 50 g vårløk

 • 1 stor revet gulrot

 • SMAKSTILSETNINGER
 • 2,5 ss fiskesaus

 • 3 ts asiatisk kylling buljong pulver

 • 2 ts sesamolje

 • 1/2 ts pepper

 • TILBEHØR
 • 35 rispapir

 • Matolje til steking

FREMGANSGMÅTE

1. Start med å legge sopp og nudler i vann, hver for seg. Soppen tar rundt 1 time, mens glassnudler tar kun 10 minutter. Det lønner seg å gjøre dette kvelden før, slik at du kan la soppen og nuddleren renne fra seg alt vannet. Et annet alternativ er å tørke disse ingrediensene kjempegodt med papir. Når soppen er ferdig bløtet, må den renses grundig i tilfelle det er sand i den.
2. Soppen og glassnudelen grov hakkes opp i ca. 3 cm lange biter.
3. Kutt så ribben på langs i tynne strimler. Deretter i små biter på ca 1 cm. 
4. Skrell scampiene, fjern ryggmargen og del oppi i ca. 1 cm store terninger. 
5. Bruk et rivhjern og riv opp gulrøttene. Jeg bruker den største siden, og river bestemt ned i samme retning. Dette for å unngå at det kommer vann ut av gulerøttene. Om du ikke har rivhjern kan du bare kutte gulroten i tynne strimler.
6. Skjær opp vårløken i tynne ringer, kun den grønne delen.
7. Når du har alle disse ingrediensene ferdig hakket og kuttet opp foran deg, skal alt nå blandes sammen. 

Bruk en stor bolle, ha alle ingrediensene sammen og blant godt. Deretter tilsetter du all krydderet, bortsett fra sesamoljen. Du kan gjerne være litt hardhendt når du gjør dette, slik at fyllet binder godt sammen, men pass på at du ikke moser ingrediensene. 

8. Når du har fått til dette, tilsetter du inn sesamolje, bland opp en siste gang og la fyllet stå marinert på kjøkkenbenken i minst 45 min.

HVORDAN RULLER VI?

Start med å ta en litt dyp bolle og fyll den med lunken vann. Ha to store tallerkener foran deg, den ene skal du rulle med og den andre kan du legge vårullene på.
1. Ta et rispapir og dypp hele i bollen med vann, ca. 2 sekunder. 
2. Tenk at du deler rispapiret i to, og legg ca. 1,5 ss med fyll på den ene halvdelen, og spre dette jevnt utover slik at det er ca. 3 cm avstand på begge kanter
3. Løft den enden som er nærmest deg over, og rull en runde rundt. 
4. Brett inn kantene og rull hele veien.

Voila!


STEKINGEN:
Bruk gjerne en litt dyp stekepanne til å steke vårrullene. Oljen skal være minst 5 cm høy i pannen. Jeg varmer opp oljen på medium høy varme, og steker vårrullene mens du roterer dem jevnlig til de blir crispy. Dette ser du ved at det danner seg små bobler, og fargen begynner å bli gyllen. Det tok meg ca 10 -12 min.

Når de er blitt gyllenbrune, tar du ut og avkjøler de på en rist med papir under.

Disse er supergode som de er, eller med sweet chili saus. I Vietnam pleier man som regel å servere disse med en fiskesaus dipp, ved siden av en blanding bestående av salat og urter. Jeg liker å servere med litt syltet grønnsaker for ekstra frisk smak. Dersom du har lyst til å prøve dippen, lages den enkelt som så:

 • Bland sammen 7 ss vann, 2,5 ss fiskesaus, 1 ss sukker, 1/3 lime, 1 fed hakket hvitløk, og dersom du ønsker, chili.

Så gjenstår det bare å nyte – velbekomme 🙂

Ta en titt på flere vietnamesiske oppskrifter her 🙂

TIPS:

 • Skulle dere ønske en enklere og mindre tidskrevende versjon, har jeg lagt ut oppskriften på Lumpia tidligere! Du kan derfor fint bruke kjøttdeig i stedet for ribbe.
 • Disse er glutenfrie, om du ønsker å bruke “vanlige” vårruller ark, kan du sjekke oppskriften her :)
 • Kylling buljong pulver finner du også fra asiatiske matbutikker, og jeg bruker merkene Ajinomoto eller Knorr.
 • Etter at du har lagt rispapiret på tallerkenen, løft det opp, tørk av vannet på tallerkenen med litt papir, før du ruller. Dette gjør at rispapiret ikke blir for mykt og vanskelig å jobbe med. Rispapiret bør ikke være for bløtt.
 • Disse kan fint fryses ned før du steker, eller om du halv steker først, avkjøles også fryses ned.

Er det andre oppskrifter dere ønsker å se, er det bare å kommentere i kommentarfeltet, Facebook eller instagram 🙂
Ha en riktig fin søndag videre 🙂
Klem TuTu

Comments are closed.