Japansk Tempura

Tempura er en japansk betegnelse på råvarer som blir panert og frityrstekt i olje. Man hører kanskje om tempura maki, eller tempura scampi når man skal bestille sushi, men tempura kan lages med utrolig mange andre spennende ingredienser. 

Jeg elsker å lage tempura grønnsaker, og steker gjerne et stort fat med tempura for å servere med f.eks. ris, udon, ramen, eller bare til å knaske på. Dette er også en genial måte å vende barn til å smake på grønnsaker på. Sier man ikke at ting smaker alltid bedre når man frityrsteker det? 🙂 I dag har jeg brukt en blanding av mine favoritt tempura grønnsaker, men det er helt opp til deg hva du ønsker å bruke. 

ingredienser til 4 porsjoner

 • 8 scampi

 • 1 lilla søtpotet

 • 1 asiatisk søtpotet

 • 2 oyster sopp

 • 8 skiver squash

 • 8 skiver gresskar

 • FRITYRRØRE
 • 2 dl iskaldt vann

 • 150 g mel

 • 1,5 ss olje

 • ½ + ¼ ts bakepulver

 • ¼ ts salt

 • 75 g panko

FREMGANGSMÅTE

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er 6662-51c056da-1654-46f3-8290-c08bfd007cfa.jpeg

Start med å rense scampi og kutte grønnsakene. Les tips for scampi. Kutt alle grønnsakene mellom 0,5 cm – 1 cm. Både den lilla og den gule søtpoteten bør legges i vann i minst 15 min før du steker dem. 

Bland i mellomtiden sammen. Ha først mel, bakepulver og salt sammen i en bolle og visp til alt er godt kombinert. Deretter visper du inn vann og helt til slutt matolje. 

STEKING:

Varm en del matolje i en stekepanne på medium høy varme. Min var ca. 4-5 cm høy mot kanten. Når oljen er varm, dypper du grønnsakene i røren og lar røren dryppe litt av før du legger grønnsaken i oljen. Snu på grønnsakene jevnlig. 

Stek til grønnsakene blir gyllenbrune. Steketiden varierer etter tykkelse og hvilke grønnsak du bruker. Poteter og gresskar vil f.eks. ta lengre tid enn squash og sopp. Anbefales å steke alle grønnsakene først, og scampi helt til slut siden de tar kortest tid. Husk å dyppe scampien først i røren og deretter panko før du steker. Legg de over på en rist eller tallerken med papir under når du tar dem ut fra oljen. 

Voila! Server gjerne helt nystekte sammen med soyasaus (se gjerne tips). 
Itadakimasu 🙂

TIPS:

 • Her kan du se hvordan du kan rense og preppe scampi før steking her.
 • Du kan f.eks. bruke asparges, paprika, gulrøtter, shitake sopp osv.
 • I dag gjorde jeg det enkelt og dyppet in soyasaus blandet med riseddik og sitron, men du kan gjerne dyppe i tempura saus, ponzu saus, chilimajones eller sursøtsaus om du ønsker. Oppskrift på chilimajones finner du her.
 • 4 porsjoner er beregnet at man spiser dette som hovedmåltid uten f.eks. ris eller nudler. Dersom du skal servere denne retten som tilbehør, kan du senke ned mengden noe.
 • Merk at lilla søtpotet og asiatisk søtpotet er kjøpt fra asiatisk matbutikk, og er kun 1/3 så stor som søtpoteter du finner i vanlige dagligvare butikker.

Ønsker dere en riktig fin dag videre, og nyt det fine påskeværet 🙂 
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*