Bibimbap

Bibimbap er en klassisk og populær koreansk rett med ris, grønnsaker, proteiner og en deilig sterk chilisaus. Ordet «bibim» betyr å mikse, og «bap» betyr ris. Den kommer ofte på bordet i en oppvarmet steinbolle uten å være rørt sammen, slik at du selv blander alle ingrediensene før du begynner å spise.

Denne oppskriften ble først delt i min første bestselgende kokebok, sammen med flere nye og ekslusive oppskrifter – som du forresten finner nå under Mammutsalget for kun 169,- HER 🙂

Ingredienser for 4 bibimbap boller

  • 300 g spinat (1 ss sesamolje + 1/4 ts salt)

  • 200 g bønnespire (1 ss sesamolje og ¼ ts salt)

  • 50 g tørket shitake sopp i tynne biter (1 ss soyasaus)

  • 100 g gulrot i strimler (1/2 ts salt)

  • 1/2 squash i tynne halvmåner/strimler (1/2 ts salt)

  • 4 egg

  • 4 porsjoner kokt ris

  • Matolje til steking 

  • Ristede sesamfrø

  • BIFF MARINADE
  • 300 g entrecôte i strimler

  • 1 ss østersaus

  • 1 ts soyasaus

  • 1 ts sukker

  • 1 ts sesamolje

  • ½ ts pepper

  • 1 fed hakket hvitløk

  • CHILISAUS
  • 4 ss soyasaus

  • 3 ss koreansk chili paste (Gochujang)

  • 2 ss sukker

  • 1 ss sesamolje

  • 1 ss riseddik/ hvit eddik (7%)

  • 1 fedd hakket hvitløk

FREMGANGSMÅTE:

  1. Bløtlegg soppen i kokende vann i en bolle med lokk i 20 minutter. Klem av vannet og la soppen renne av seg før du skjærer den i tynne skiver. Du kan gjerne bløtlegge den noen timer i forveien, eller gjøre dette dagen i forveien.
  2. Del biffen i tynne strimler, bland marinaden og mariner kjøttet i minst 10 minutter. I mellomtiden kan du blande bibimbap-sausen og gjøre klar resten av ingrediensene.
  • Bønnespirer og spinat skal kokes. Legg spirene i kokende vann i noen minutter før du løfter dem ut. Legg deretter spinaten oppi det samme kokende vannet, og sil av vannet etter ca. 30 sekunder. Klem vannet godt ut av spinaten før du vender smakstilsetningen fra ingredienslistene godt inn i den. Gjør det samme med bønnespirene. Ha alt i hver sin skål, slik at grønnsakene tilberedes hver for seg.
  • Stek squash, gulrot og sopp, i denne rekkefølgen, hver for seg med litt olje sammen med smakstilsetningene til hver enkelt grønnsak. Juster steketiden etter hvor sprø grønnsaker du liker.
  • Stek biffen med litt olje til den er gjennomstekt, og legg til side mens du steker ett speilegg til hver porsjon.
  • Fordel risen i store boller. Fordel biff og grønnsaker over risen langs hele kanten av bollen, og dander pent slik at fargene i retten kommer godt frem. Legg det stekte egget i midten og server. Hver person heller på så mye chilisaus de selv liker, og rører retten godt sammen før den nytes. Bland godt, slik at hver munnfull er fylt med alle de gode smakene.

TIPS:

  • Varier grønnsaker etter hva du liker og får tak i. Du kan fint dampe eller koke grønnsakene i stedet for å steke dem, og så blande inn de ulike smakstilsetningene etterpå.
  • Gochujang produseres i ulike merker, og kan variere i smak og styrke. Tilsett gjerne 1 ss av gangen og smak til underveis, slik at du får saus i den styrken du ønsker.
  • Det er vanlig å servere denne retten med ren gochujang som saus, eller lage en saus som ikke inneholder soyasaus. Jeg liker den best med, men du kan sløyfe den fra sausen hvis du liker den best uten.
  • Denne retten kan også lages vegetarisk med stekt tofu i stedet for biff, eller du kan servere den med kun grønnsaker. Østerssausen kan da erstattes med vegetarisk østerssaus, eller du kan sløyfe den og smake til med ekstra soyasaus.

Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*