Fastlavnsboller Med Vaniljekrem

Bare tre dager til fastelaven, og er flere som er etterspurt disse som jeg la ut på Instagram! De mykeste og luftigste melkebollene slår aldri feil på fastelaven 🙂 Her har jeg fylt med kremfløte og vaniljekrem som gjør disse enda mer saftige og gode. Fyllet kan også varieres med alt det du måtte foretrekke, som f.eks. mandelkrem, bærkrem og mer! Håper de faller i smak.

Bruk gjerne denne oppskriften om du ønsker med syltetøy og krem.

Ingredienser for 12 fastelavensboller

 • 400 g hvetemel

 • 250 ml lunken helmelk

 • 100 g sukker

 • 40 g mykt romtemperert smør

 • 3 ts tørrgjær for søtbakst

 • 1 ts vaniljesukker

 • 1/4 ts salt

 • ANNET
 • 1 ss melk til pensling

 • Melis som topping

 • 3 dl pisket krem med 1 ts vaniljesukke

 • VANILJEKREM
 • 500 g vaniljekrem

 • 300 g kremfløte

FREMGANGSMÅTE:
PS! for step-by-step video, ta en titt på @alt_asiatisk på Instagram!

PS! Dersom du ønsker å elte for hånd, kan du sjekke ut oppskriften her!

 1. Kombiner mel, sukker, vaniljesukker og salt i en kjøkken bolle. Deretter varmer du opp melk til den akkurat er lunken, løft den av platen og rør inn tørrgjær. Skru kjøkkenmaskinen med melblandingen på lav hastighet (jeg har 10 nivåer, og setter på 1), og tilsett melkeblandingen i en tynn stråle oppi. Etter 1 min skrur du opp til hastighet 2 og elter i ca. 5-7 min. Deigen skal slippe bollen og være jevn og fin.
 2. Tilsett mykt, romtemperert smør oppi deigen og elt deigen igjen på hastighet 2. Merk at smøret vil først sette seg langs kantene og deigen vil se skilt ut, men den vil komme seg sammen og bli glatt og jevn etter ca. 5 min. Brett deigen sammen til en rund bolle, og heves oppi bollen med håndkle over i ca. 1,5 time i ovnen på 50 grader, over og under varme.
 3. Etter at deigen er ferdig hevet, velt den ut med maks 1 ts mel på kjøkkenbenken. Kna lett på deigen og fordel den opp i 12 like store emner. Jeg foretrekker vanligvis at bollene vokser inn i hverandre for myke kanter og bruker oftest former på 22×33 cm, men her bruker jeg en litt større form slik at de blir mer runde – du kan fint bruke langpanne også. Dekk formen og la de etterheve inni ovnen på 50 grader igjen i ca. 45 min. Husk å ta ut bollene litt før hevetiden er over, for å forvarme ovnen på 175 grader, over og under varme til steking.
 4. Før bollene skal stekes, pensler du litt melk på overflaten av alle bollene. Stekes midt i ovnen i 13-15 min. Når bollene er ferdigstekte, tar du de ut over på en rist til avkjøling.
 5. Hell vaniljekremen ut i en bolle og visk i lav hastighet i ca. 30 sekunder slik at den blir mindre kompakt. Visk sammen kremfløten med vaniljesukker til stivpisket. Vend inn vaniljekremen forsiktig med en slikkepott. Her går det fint at det er litt marble – ikke bland altfor mye, da blir kremen tynn.
 6. Del de lune bollene i to. Legg kremen i en sprøytepose, eller bruk skje for å smøre ut kremen, før du legger på toppen av bollen.
 7. Dryss på med litt melis, så er verdens beste fastelavens klar til å nytes.
tl

TIPS:

 • Dersom du ikke har tørrgjær, kan du erstatte med 3/4 pakke fersk gjær.
 • Disse er aller best samme dag, men oppbevarer du dem i en lufttett boks, syns jeg de fortsatt er veldig gode dagen etter. Ønsker du å få den nybakte konsistensen, anbefales det å varme disse i mikro i 10-15 sekunder! Da blir de ekstra gode og myke, og dufter helt magisk igjen.
 • Fuktigheten i melet kan avgjøre hvor våt eller tørr deigen blir. Så dersom den blir så våt eller tørr, kan du tilsette litt mer melk eller mel. 
 • Disse kan fint fryses og tines helt i romtemperatur før du varmer de opp igjen i noen minutter på 175 grader. Da blir de som nybakte igjen.

Håper du vil teste disse,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*