Stekt Ris Med Kamskjell

Stekt ris er den perfekte, smakfulle middagen som i tillegg er snill for lommeboken. Da jeg vokste opp, brukte alltid mamma resteris fra gårsdagens middag og tryllet frem mange nydelige versjoner etter hva hun fant på kjøkkenet. Til tider kunne det være så fancy som med kinesiske pølser og masse grønnsaker, eller bare så enkelt og godt som med egg og mais. Her kan du variere i en evighet, og denne gangen brukte vi frosne kamskjell som vi fant i fryseren 🙂

Ingredienser for 4 porsjoner

  • 350 g ukokt ris (ca. 700 g kokt)

  • 350 g kamskjell

  • 3 egg

  • 2 fedd hakket hvitløk

  • 1 gulrot i små terninger

  • 1/2 hakket løk

  • 2 hakket vårløk/en bunte hakket koriander

  • 2 ss soyasaus

  • 2 ss fiskesaus

  • 1 ss sukker

  • 1/2 ts pepper

  • Olje til steking

  • SERVERING
  • 1/2 agurk i skiver

  • Lime båter

  • Prik nam pla (les i oppskriften)

FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!

  1. Del kamskjell opp i ca. 1×1 cm store terninger. Varm 2 ss olje på høy varme. Tilsett kamskjell og pepper. Stek til du får en fin stekeskorpe i noen få minutter og ta ut over i et fat.
  2. Fres hvitløk og løk til gylne med 2 ss olje på middels høy varme.
  3. Klekk inn eggene. Stikk hull i plommene så de flyter utover. Rør lett sammen med eggehvitene.
  4. La eggene bli litt faste før du vender og brekker de oppi mindre biter. Tilsett ris og gulrøtter.
  5. Bland alle ingrediensene godt sammen før du tilsetter soyasaus, fiskesaus, sukker og pepper. Bland også inn kamskjell.
  6. La risen steke og trekke i seg alle smakene i ca. 5 minutter til, og rør opp av og til. Ha til slutt oppi hakket vårløk eller koriander, bland opp en siste gang så er denne klar. Serveres med noen lime båter og agurk skiver.
  7. Valgfritt: Denne stekte risen er mild, god og ekstra frisk når du smaker til med lime. Dersom du ønsker mer styrke og fiskesaus smak i din, kan du lage thai “prik nam pla”, som er en fiskesaus-dipp som pleier å serveres med denne steke risen. På samme m¨åte som vi smaker til med salt og pepper i mange retter, kan du smake til med denne dippen her om du ønsker mer smak. Bland sammen ca. 1-2 ss fiskesaus, 1 hakket chili og 1 fedd hakket hvitløk, og litt lime i sausen.

TIPS:

  • Ris: Dersom du ikke har resteris kan du bruke thai jasmine ris og koker med mindre vann slik at riskornet blir tørrere. Du kan også bruke kald ris som du har oppbevart riktig og godt fra kjøleskapet.
  • Jeg bruker fiskesaus fra Tra Chang Brand som kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Smak gjerne til om du bruker andre merker.
  • Denne oppskriften kan som sagt lages med andre proteiner også som tofu, scampi, kylling, svin, storfe eller bare grønnsaker.

Ha en fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*