Vietnamesisk Kokos-Karamellpudding

Eller Bánh Flan som den kalles for på vietnamesisk, er en populær, kremet og silkemyk dessert, med deilig, mørk karamellsaus over. Det beste med denne oppskriften, er at jeg har testet en versjon der du ikke trenger å steke eller dampe puddingen. Med gelatinplater, får du en herlig konsistens og enklere fremgangsmåte. Resultatet er fremdeles like kremet og god, pga. kokosmelk og den søte kondenserte melken vi bruker. Den perfekte desserten å lage i juletiden, og denne holder seg god opptil 3-4 dager i kjøleskapet, og vi synes den er best etter 2 dager når karamellen virkelig har trukket seg godt inn i puddingen. Genialt å lage i forveien når julemiddagen blir travel 🙂

Ingredienser for 8 porsjoner

  • KARAMELL
  • 175 g sukker

  • 75 ml vann

  • 30 ml ekstra vann

  • PUDDING
  • 400 ml helmelk

  • 400 ml kokosmelk

  • 50 g søt kondensert melk

  • 50 g sukker

  • 13 g/ 8 blader gelatin

  • 4 eggeplommer

  • 1 ts vanilje ekstrakt

  • 1/4 ts salt

FREMGANGSMÅTE:

  1. Ha sukker og 75 ml vann i en kjele. Sett på middels høy eller høy varme og la det koke helt frem til du får en dyp og fin farge på karamellen. Med en gang du ser blandingen begynner å bli gyllen, må du passe ekstra forsiktig på slik at det ikke blir brent.
  2. Tilsett 30 ml vann og vend det rundt i kjelen før du løfter den av platen.
  3. Fordel i åtte karamellglass og la karamellen nedkjøles helt og stivne.
  4. Ha helmelk, kokosmelk, kondensert melk, sukker, vanile ekstrakt og salt i en kjele. Varm opp på middels høy varme til ca. 75-80 grader.
  5. Visp lett sammen eggeplommer i en bolle. Tilsett ca. 0,5 dl av melkeblanding i tynn stråle over og rør sammen.
  6. Deretter fortsetter du å helle over i tynn stråle mens du blander til alt er tilsatt. Sil blandingen over igjen i kjelen.
  7. Bløt gelatin plater i en bolle med kaldt vann i ca. 5 minutter. Når de nærmer seg ferdige, kan du varme opp melkeblandingen igjen på middels høy varme frem til ca. 80 grader igjen.
  8. Trekk fra platen. Klem ut vannet fra gelatin platene og tilsett de i blandingen. Rør rolig med en slikkepott. Fordel deretter blandingen i de 8 koppene.
  9. Avkjøles helt før du legger de kald i kjøleskapet. Anbefales å la stå i minst 12 timer og gjerne derfor lage kvelden før. Som nevnt over synes vi den eller aller best på dag to og utover, når karamellen har fått smeltet ordentlig inn i puddingen. Bruk en skarp kniv og gå langs kanten før du velter over på en tallerken.

TIPS:

  • Søt kondensert melk kan kjøpes rimeligst fra asiatiske matbutikker.
  • Kokosmelk anbefales fra merket Aroy-D for en kremet og god konsistens.

Klem TuTu

2 Comments

  1. Kan man bytte ut kokosmelk med noe annet?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*