I mange asiatiske land, er dumplings formet som mynter eller moneybag et must til nyttår, da de symboliserer lykke, velstand og formue. I tillegg får man startet det nye året med å tilbringe kvalitetstid med hverandre rundt middagsbordet mens man bretter disse nydelige melbollene. Hos oss er det alltid latter og hygge, og en super koselig aktivitet å inkludere barna på. I begge kokebøkene mine som kan fåes kjøpt hos alle bokhandlere eller bestilling med maks rabatt her, har jeg en grundig dumplingsguide som inkludere dampetips, hvilke ark jeg anbefaler, hjemmelagde dumplingsark og flere herlige bretteteknikker.
Disse kan serveres som klassiske gyoza med soyasaus eller blandet med litt eddik, men i dag har jeg laget denne klassikeren av syrlig, velsmakende og aromatisk koriander saus 🙂
Med denne oppskriften ønsker vi også alle våre flotte følgere et riktig godt nyttår og tusen hjertelig takk for all støtten vi har fått dette året. Vi gleder oss til et nytt år og mange nye oppskrifter med dere 🙂
ingredienser til ca. 28 dumplings
200 g kjøttdeig av storfe
100 g hakket hodekål
1 hakket vårløk
1 fedd hakket hvitløk
1 ss potetmel
1 ss østerssaus
1 ss sesamolje
1 ts soyasaus
1 ts sukker
1/2 ts revet ingefær
1/4 ts pepper
1/4 ts salt
- SPICY KORIANDERSAUS
2 ss vann
1 ss soyasaus
1 ss oystersaus
1 ss sukker
1 ts – 1 ss chiliolje
1 ts sesamolje
1 ts riseddik
1 bunte hakket koriander
- TILBEHØR
28 (1 pk) dumplings wrap
Kokende vann
Sesamolje
Matolje til steking
FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!
- Bland fyllet i en bolle og la det marinere i minst 30 minutter. Fyllet kan også lages dagen før og stå til marinering i kjøleskapet.
- Her kan du se hvordan disse brettes. Du kan selvefølgelig også brette som klassiske gyoza her.
- Stek ca. halvparten av gyoza av gangen i en stekepanne med ca. 1 spiseskje olje på middels høy varme i noen få minutter, til bunnen blir gyllenbrun.
- Hell ca.1,5-2 dl kokende vann i stekepannen. Vannet skal være 1 cm dypt. Legg på lokket, og stek på fortsatt middels høy varme i 10-12 minutter, til alt vannet er fordampet. Ikke ta av lokket underveis, da forsvinner dampen du bruker til å steke dem med.
- Ta av lokket, og løsne gyozaene forsiktig fra stekepannen. Tilsett 1/2 ss sesamolje og vend pannen for å fordele oljen jevnt utover. Skru ned varmen til lav, legg på lokket igjen og stek i 2–3 minutter til, til bunnen blir sprø.
- Repeter prosessen og i mellomtiden kan du blande sammen koriander sausen (utenom koriander) i en liten kjele. Varm opp på middels varme til den akkurat begynner å koke. Dryss på med koriander rett ved servering.
- Denne sausen kan du enten øse over gyozaene eller servere som dipp.



TIPS
- Disse kan nytes som de er, eller serveres sammen med ris, salat og stekte grønnsaker.
- Ustekte, ferdigbrettede gyoza kan fryses opptil en måned i fryseren.
- Gyoza ark kan kjøpes fra asiatiske matbutikker.
- Andre type kjøttdeig og vegetardeig kan også brukes.
Ha en fin dag,
Klem TuTu