Che Thai – Rainbow Dessert

Min absolutt store favoritt som jeg alltid lager til store samlinger, og det tar et lite øyeblikk før alt går tom 🙂 Oppskriften har utrolig mange av dere etterspurt, og jeg har holdt den ekslusiv for min første bok, som du forresten finner til halvpris nå i Norli sine butikker 🙂 Men nå er det på tide å dele denne favoritten som vi spiser hver jul med dere. Perfekt rundt juletiden etter den mektige julematen.Denne er søt, kremet og forfriskende med is og tropiske frukt med ulike teksturer. Her lager jeg den akkurat som mamma har pleid å gjøre, men det finnes mange versjoner og tilpass gjerne med frukt du liker 🙂

Ingredienser til 8-10 kopper

  • KOKOSSAUS
  • 800 ml kokosmelk

  • 200 g sukker

  • 1 ts vaniljesukker

  • SUKKERLAKE
  • 300 ml vann

  • 100 g palmesukker (kan erstattes med hvitt eller brunt sukker)

  • VANNKASTANJE-PERLER
  • 1 stor boks hermetiske hele vannkastanjer

  • 150 g tapiokastivelse eller potetmel

  • Rød eller mørkerosa konditorfarge

  • FRUKT OG ANNET
  • 1 boks hermetiske palm seed – frukten fra palmetreet

  • 1 boks hermetisk jackfruit

  • 1 boks hermetisk rambutan, longan eller litchi

  • 1 boks grønn ai-yu-gelé, grass jelly eller banangelé

  • Knuste isbiter

FREMGANGSMÅTE

  1. Kok kokosmelk og sukker på middels varme til sukkeret løser seg opp. Avkjøl blandingen.
  2. Hakk opp palmesukker og kok det sammen med 300 ml vann til palmesukkeret er helt oppløst og du har en sukkerlake. Avkjøl blandingen.
  3. Del vannkastanjene i små terninger på ca. 0,5 x 0,5 cm. Ha dem i en stor bolle og bland inn rød konditorfarge slik at alle terningene får en dyp og fin rødfarge. På vietnamesisk kaller vi disse for hạt lựu, som betyr granateple: Vi prøver å få den samme fine fargen.
  4. Kok opp vann i en stor kjele til det fosskoker. Vend vannkastanjene i tapiokastivelse slik at alle bitene blir godt dekket. Dette gjør at du får et gelélag utenpå frukten. Hell dem over i et dørslag og rist av det overskytende melet. Legg dem i det fosskokende vannet, og rør godt med spisepinner eller tresleiv med en gang slik at de ikke sitter fast i hverandre. Hvis vannet ikke er varmt nok, vil ikke stivelsen sette seg ordentlig fast, og kulene vil synke til bunns.
  5. Etter kort tid vil vannkastanjene flyte opp, og da skal de koke i ca. 2 minutter til under omrøring. Sil av vannet og legg dem i iskaldt vann i ca. 3 minutter. Ta ut vannkastanjene og la dem renne av seg.
  6. Sil av den hermetiske frukten. Jackfruit deles i tynne skiver, og resten av frukten deles i spisestore biter. Geleen deler du i terninger på 2 x 2 cm.
  7. Når kokosmelken og sukkerlaken er helt avkjølt, blander du frukten og geleen i en stor bolle og tilsetter all væsken. Vannkastanjene kan henge litt fast i hverandre, men rør godt, så vil de slippe fra hverandre. Husk at væsken skal være litt søtere enn du tror, siden den skal serveres med isbiter (gjerne knust i mindre biter).
  8. Fyll serveringsglass med isbiter, hell blandingen over og server. Alternativet er å legge alle elementene i seperate skåler, slik at gjestene kan selv forsyne og smake seg til med det de liker.

 TIPS FRA MAMMA

  • Du kan tilberede kokosmelken og sukkerlaken dagen før, slik at den blir helt avkjølt til servering.
  • Hvis blandingen blir for søt, kan du spe den ut med melk. Isbitene vil også vanne ut smaken noe.
  • Du kan også erstatte kokosmelken helt eller delvis med melk for en lettere konsistens. Da kan du gjerne smake til med mer sukkerlaken eller laken som følger med i fruktboksene.
  • Velg frukt du liker: Det finnes masse god hermetisk eller fersk frukt som passer til denne desserten.
  • Desserten holder seg fint to dager i kjøleskapet etter tilberedning.

Med dette ønsker vi alle dere en riktig god jul og romjulstid 🙂
Stor juleklem fra oss i Alt Asiatisk.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*