Thai grillspyd er uten tvil blant sommerens favoritter hjemme hos oss. Ikke bare er de enkle å lage, men dette er virkelig smaker som du lenge vil glemme 🙂 Denne gangen har jeg laget en enda enklere versjon uten glasering, med kokosmelk rett i marinaden som gir en god og rund smak. For glasering versjonen kan du sjekke denne oppskriften.
<br><br>Ingredienser for ca. 20 grillspyd
- MARINADE
800 g nakkekoteletter uten bein
2 fed hakket hvitløk
2 dl kokosmelk
3-4 ss brunt sukker / 50 g palmesukker
2 ss soyasaus
2 ss oystersaus
1 ss thai mørk soyasaus
1 ss fiskesaus
1 ts bakepulver
1/2 ts pepper
1/4 ts salt
- AJAT; SYLTEDE GRØNNSAKER
1 dl hvit eddik (7%)
100 g sukker
1/2 ts salt
1 agurk i tynne skiver
1 thai chili i tynne ringer
1/2 rødløk i deler
Hakket korinader (kan sløyfes)
- TILBEHØR
Kokt ris/ sticky rice
FREMGANGSMÅTE:
- Om du bruker kompakt palmesukker, kan du banke det opp i mindre biter. Varm opp sukkeret på middels varme med kokosmelk til sukkeret akkurat er smeltet. La det avkjøles til romtemperatur før du blander sammen resten av smakstilsetningene til marinaden.
- Legg grillspyd i en kaldt vann i minst 30 min før du skal spyde dem. Dette forhindre spydene å bli sorte under grill.
- Fjern bein fra nakkekotelettene og del opp i tynne skiver. Vend kjøttet godt med den avkjølte marinaden. Den bør marinere i minst 30 minutter eller aller helst natten over for enda mer smak.
- For å lage ajat, som er thai sylte, koker du eddik, sukker og salt på middels høy varme til sukkeret er oppløst. Avkjøles til romtemperatur. Del agurk og sjalottløk i ca. 0,5 cm tykke biter. Ønsker du mild versjon kan du fint sløyfe chili. Vend grønnsakene sammen med laken rett før du skal grille kjøttet.
- Tre det marinerte kjøttet i spydene og klem flat slik at det blir jevnere stekt. Da er det bare å grille, pannesteke eller bruke airfryer til å steke dem. Serveres med ajat og kleberis eller kokt ris.
TIPS:
- Palmesukker kan kjøpes fra asiatiske matbutikker, sammen med thai mørk/sort soyasaus. Du kan fint også bruke kinesisk mørk soyasaus.
Ha en riktig fin dag.
Klem TuTu