En av mine favoritter fra barndommen som Mamma TuTu ofte lagde. Med noen justeringer, har jeg gjort denne til en super enkel hverdagsrett, fullpakket av smaker som går perfekt sammen med kokt ris. Ønsker du å lage non-spicy versjon, er det bare å sløyfe chillien. Ha gjerne litt salat, agurk og tomater ved siden av, da de smaker ekstra godt sammen med denne sausen.
Merk: her bruker jeg kokosvann for den autentiske smaken jeg fikk servert i barndommen. Les gjerne alle mine tips rundt dette og fiskesaus nederst.
IngredienSER FOR 4 PORSJONER
8 kylling overlår på ca. 1 kg
4 fed hakket hvitløk
2 hakket sjalottløk
1-2 hakket chili
1 løk i skiver
3 dl kokosvann
100 g brunt sukker
6 ss fiskesaus
1 ts kvernet svart pepper
- TILBEHØR
Kokt ris for 4 porsjoner
Salat, agurk og tomater
FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!
- Varm 2 ss olje i en dyp stekepanne eller stor kjele på middels høy varme. Legg kyllingene med skinnet ned og stekes i ca. 7-8 minutter til du får en stekeskorpe. Snu om og stekes i ca. 5 minutter til, før du løfter over på en tallerken.
- Tilsett hvitløk, chili og sjalottløk i samme pannen i oljen vi stekte kyllingen, og surr til du får en gyllen farge ca. 2-3 min. Ha oppi fiskesaus og brunt sukker, og la det få et oppkok og smelte sammen til karamell.
- Vend inn kyllingen inn i karamellen og snu alle bitene slik at skinnet v ender opp.Tilsett kokosvann og pepper.
- Sett på lokk i ca. 10 min på fortsatt middels høy varme. Tilsett deretter løk. Dette er valgfritt, men den karamelliserte løken er helt nydelig sammen med risen og grønnsakene. Vend også skinnet ned i pannen, ikke sett på lokk og skru opp varmen til høy. La det koke i ca. 8-10 min slik at du får en tykkere saus.
- Snu om på kyllingene en siste gang, Senk varmen ned til lav, slik at den kan karamellisere seg rolig uten å brenne seg de siste 2-3 minuttene.
TIPS:
- Bruk gjerne en fiskesaus med god aroma og ikke for salt i smak. Her hjemme foretrekker vi Chinsu eller Cha Trang brand til denne retten. Begge kan kjøpes fra asiatiske matbutikker, og smak alltid til etter hvor søtt og salt du foretrekker.
- Anbefales å bruke overlår av kylling med skinn og bein, da den tåler lengre steketid og holder seg saftig og god. Alternativet er lårfilet, men da må steketiden justeres.
- Kokosvann kan kjøpes fra asiatiske matbutikker og diverse helsekost butikker. Her bruker jeg Cocofina sin som har en søt og god smak. Smak til etter hvilken du bruker. Dersom du absolutt ikke får tak i eller ikke ønsker, kan du bruke vann.
Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu