Jeg har mange nudelfavoritter, men det er lite som slår en bolle med mammas hjemmelagde vietnamesiske risnudler for meg. Den gode smaken av ulike teksturer, mørt kjøtt og frisk fiskesaus, er en sammensetning jeg kan ha flere ganger i uken. Her er alternativer for topping så mangt, som f.eks. med grillet kylling, fisk, sjømat eller svin.
Ingredienser
- MARINADE
600 g biff
3 ss østerssaus
2 ss sukker
1 ss fiskesaus
1 ss soyasaus
1 ss sesamolje
1 ss flytende honning
1/2 ts pepper
1/4 ts salt
2 fedd hakket hvitløk
1 hakket sitrongress
- SYLTEDERE GRØNNSAKER
- FISKESAUS
3 dl vann
1/2 dl fiskesaus
5 ss sukker
2 fedd hakket hvitløk
1/2 – 1 lime
1-2 hakket thai chili
- TILBEHØR
1-2 løk i skiver
Risnudler til 4 porsjoner
Salat og urter (mynte og koriander)
1/2 agurk i tykke strimler
Knuste peanøtter eller frityrstekt løk
2 ss olje
FREMGANGSMÅTE:
- Del biffen opp i tynne skiver og marineres i minst 1 time. Du kan fint marinere den kvelden før.
- Bland sammen alle ingrediensene til syltede grønnsaker i en bolle. Jo tynnere stirmler du får til å lage, jo kortere tid tar det å sylte disse. Denne kan også lages kvelden i forveien og holder seg god i kjøleskapet opptil 3 uker.
- Kok risnudlene, skyll av godt med vann og la de renne av seg i et dørslag.
- Bland sammen sukker med 1 dl kokende vann til å lage fiskesausen. Bland til sukkeret er oppløst og tilsett 2 dl med kaldt vann, fiskesaus, lime, hvitløk og chili. Fiskesaus smaker aller best når den er avkjølt eller kald, så sett gjerne i kjøleskapet frem til servering og kan fint lages dager i forveien.
- Varm en panne på middels høy varme med 2 ss olje. Tilsett biff og så mye løk du ønsker. Stekes i noen minutter til biffen akkurat er gjennomstekt. Kjøttet kan også settes i ovnen eller grilles.
- Server i porsjoner ved å legge risnudlene i en bolle og topp med grønnsaker, syltede grønnsaker, biff, peanøtter og fiskesaus. Du kan også sette alt på borde og la alle forsyne seg selv.
TIPS:
- Denne marinaden kan også brukes til svin eller kylling.
- Denne smaker aller best når nudelen har fått rent godt av seg vannet, så her kan du koke natten før eller flere timer i forveien.
- Fiskesausen kan oppberes opptil 1 uke i kjøleskapet.
Ha en fin dag,
Klem TuTu