Spicy Chili Kylling

Hver gang vi reiser til Hong Kong eller andre asiatiske land, er «chinese poached chicken» eller «Hainanese chicken rice» blant favorittene vi spiser mye av. Den aromatiske kraften som kyllingen blir kokt i, det møre kjøttet og den nydelig sausen som er helt nydelig til ris, er en uitmotståelig kombo vi ofte savner. I dag har jeg gjenskapt en spicy versjon der du får en velbalansert saus med mange gode smaker.

Serveres med ris og gjerne med litt kokte, dampede eller wokede grønnsaker som bok choy, brokkoli, brokkolini eller lignende 🙂

Ingredienser for 4 porsjoner

  • KYLLING
  • 4 kyllinglår

  • 50 g ingefær i skiver

  • 2 vårløk i deler

  • 1,5 liter vann

  • 1 ts salt

  • 1 ts pepper

  • CHILI SAUS
  • 4 fedd hakket hvitløk

  • 1-2 hakket chili

  • 1 dl av kyllingkraft

  • 50 ml light soyasaus

  • 2 ss østerssaus

  • 1 ss chiliolje (valgfritt)

  • 1 ss sukker

  • 1 ts kylling buljong pulver

  • Hakket koriander/vårløk

  • ANNET
  • Kokt ris

  • Kokte, dampede eller wokede grønnsaker

FREMGANGSMÅTE:

  1. Ha kyllinglårene oppi en stor kjele med vann, ingefær, vårløk, salt og pepper og kok opp på høy varme. La det fosskoke skikkelig og fjern laget med skum om det er.
  2. Sett du på lokk og senk varmen til middels høy. La det koke i ca. 15-20 minutter til etter tykkelsen, til de akkurat er gjennomkokte. Husk å ikke overkoke da vi ønsker kjøttet mørt.
  3. I mellomtiden blander du sammen alle ingrediensene til sausen, unntatt 1 dl av kyllingkraften. Dette venter vi med å tilsette til kyllingen er ferdigkokt. Smak til med hvor mye chili du ønsker, og kan selvfølgelig også lages helt mild uten.
  4. Sausen og denne retten passer godt med wokede, kokte eller dampede grønnsaker til, som f.eks. bok choy eller brokkolini. Tilbred grønnsakene slik du måtte ønske, og klar til kyllingen er ferdigkokt.
  5. Ta kylling ut av kraften. Tilsett 1 dl av kraften i sausen og bland godt opp. Bruk en skarp kniv for å kutte gjennom beinet i lårene med ca. 2-3 cm tykkelse. Du kan gjerne bruke en kjøkkenhammer for å banke ned.
  6. Ha kyllingen over på en tallerken og hell sausen over.
  7. Nytes med ris og grønnsaker.

TIPS:

  • Light soyasaus bruker jeg fra merket Lee Kum Kee som kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Den er tilnærmet vanlige soyasauser (bortsett fra Kikkoman som er mer konsentrert og salt).
  • Kylling buljong kan også kjøpes fra asiatiske matbutikker fra merket Ajimoto eller Knorr.
  • Om du ikke ønsker kyllinglår med bein, kan du bytte ut med f.eks. overlår eller lårfilet. Bruker du kylling uten bein kan du også redusere koketiden. Kyllingbryst anbefales ikke da kjøttet kan fort bli tørt.
  • Denne sausen passer også veldig godt til tofu. Gjerne silk eller pressed varianten.

Ha en riktig fin dag.

2 Comments

  1. Takk! Tredje oppskrift og åpenbart en ny favoritt 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*