Grillspyd er noe jeg aldri klarer å passere når vi vandrer rundt i asiatiske matmarkeder eller festivaler. Den aromatiske duften og de gode smakene er helt uimotståelig. I dag har jeg laget en ny versjon av mine satay spyd med nakkekoteletter, som virkelig er saftige og gode. Sammen med kremet peanøttsaus og en thai syltede grønnsaker som gir det friske og gode elementet til retten 🙂 Siden det ikke er grillsesong, er denne oppskriften tilpasset til både stekepanne, ovn og airfryer.
Ingredienser for ca. 16-18 grillspyd
- MARINADE
4 nakkekoteletter av svin (ca. 800 g)
1 ss karri pulver
1 ss sukker
1 ss red curry paste
1 ss nøytral olje
1/2 ts salt
- AJAT/SYLTE
1 dl hvit eddik (7%)
100 g sukker
1/2 ts salt
2 sjalottløk / 1/2 rødløk i tynne skiver
1 agurk i tynne skiver
1 thai chili i tynne skiver
Koriander (kan sløyfes)
- PEANØTTSAUS
250 ml kokosmelk
2 ss crunchy peanøttsmør
1 ss red curry paste
1 ss sukker
1-2 ts fiskesaus
Ristede peanøtter som topping
- TILBEHØR (om ønskelig)
Ris/sticky rice/risnudler/salater
Ristede peanøter
FREMGANGSMÅTE:
- Start med å filetere bort beinet i nakkekotelettene. Del deretter de opp på skrå i tynne skiver på maks 0,5 cm tykkelse. Marineres i minst 30 minutter eller kvelden før i kjøleskapet.
- Legg spyd oppi en bolle fylt med vann i minst 30 minutter, slik at de ikke brenner seg under stekingen/grillingen.
- For å lage ajat, som er thai sylte, koker du eddik, sukker og salt på middels høy varme til sukkeret er oppløst. Avkjøles til romtemperatur. Del agurk og sjalottløk i ca. 0,5 cm tykke biter. Ønsker du mild versjon kan du fint sløyfe chili. Vi vender tilbake til denne i trinn 7.
- Spyd kjøttet når den er ferdig marinert, og klem det litt flatt utover for en jevn steketid.
- Lag peanøttsausen ved å blande sammen alle ingrediensene i en kjele. La den få et oppkok på middels høy varme i ca. 1-2 minutter. Smak til med fiskesaus før du slår av varmen. Denne kan serveres både varm eller lun.
- Spydene kan grilles, pannestekes på middels høy varme, stekes i ovnen på 200 grader eller bruke airfryer. Steketiden varierer etter hvor store spydene er og hva du bruker.
- Ajat: grønnsakene trekker seg veldig raskt inn her, så du trenger ikke å blande den avkjølte eddiken sammen grønnsakene før spydene begynner å steke/grille. Ønsker du å lage denne tidligere, anbefales det å kutte grønnsakene noe tykkere og oppbevares i kjøleskapet.
- Server spydene med peanøttsaus, ajat, gjerne litt ris, sticky rice, risnudler eller andre grønnsaker til.
TIPS:
- Jeg bruker thai eddik fra asiatiske matbutikker på 5%. Du kan fint bruke klar og hvit eddik på 7% fra vanlig dagligvare også.
- Red Curry paste er fra merket Aroy-D og kan kjøpes sammen med kokosmelken fra asiatiske matbutikker.
- Karri pulver kan kjøpes ved krydder hyllen på vanlig dagligvare eller asiatiske matbutikker.
- Du kan fint bruke kyllingbryst, kylling lårfilet, biff (entrecote), tofu eller andre proteiner i denne oppskriften.
Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu