Papaya Salat

Vår store salat favoritt! Er det en rett jeg kan spise nesten hver eneste dag, så er det denne 🙂 Den tilfredstillende crunchen på grønnsakene sammen med den friske, syrlige, salte og søte sausen, gir virkelig en nydelig smaksopplevelse i munnen. Alternativene til servering er utrolig mange; du kan spise med sticky rice, ris, risnudler, thai pølser, svor, grillet kjøtt, sjømat eller bare nyte som den er.

Her bruker vi grønn papaya som kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Forskjellen mellom denne og min tidligere oppskrift, er at jeg bruker en fermentert fiskesaus som virkelig gir en ny dybde til retten. Er du ikke glad i dette, kan du fint sløyfe ved å bruke denne oppskriften.

INgredienser for 2 porsjoner (4 porsjoner om du serverer som siderett)

  • 300 g revet papaya uten skall

  • 10 cherry tomater

  • 4 stk meterbønner

  • 1/2 gulrot

  • SAUS
  • 2 fedd hvitløk

  • 1/2-6 thai chili (eller så spicy som du foretrekker)

  • 2 ss fermentert fiskesaus

  • 2 ss palmesukker (kan erstattes med vanlig sukker)

  • 1 ss fiskesaus

  • 1 lime

  • 2 – 3 ss ristede peanøtter

FREMGANGSMÅTE:

  1. Bruk en papaya slicer, mandolinjern (vær forsiktig med fingrene) eller hakk opp papayaen i tynne strimler. Gjør det samme med gulroten. Del tomatene i halv og og meterbønnene i ca. 4 cm lange biter. Ha alle grønnsakene sammen i en bolle.
  2. Dersom du har en morter og pistil, kan du banke sammen palmesukker og hvitløk til du får en jevn blanding. Her bruker jeg myk palmesukker i krukke. Bruker du kompakt, tilsvarer det ca. 50 g.
  3. Tilsett ønsket mengde thai chili og velg selv om du ønsker å banke mye eller lite etter hvor sterk du ønsker.
  4. Ha oppi tomatene og bank slik at du får ut den gode saften fra kjernen. Hell inn sausene og smak til med lime.
  5. Har du en stor nok morter og pistil, kan du vende grønnsakene oppi og banke lett mens du vender de sammen med sausen (skal ikke mose grønnsakene). Alternativet er å helle sausen over den store bollen med grønnsakene og blande alt godt sammen for hånd. Dryss over med peanøttsaus om ønskelig.
  6. PS! Har du ikke morter og pistil, hakker/banker du alt på et fjøl, ta det over i en bolle og tilsetter sausene.
  7. Her velger du om du ønsker å servere med en gang, eller la sausen trekke inn mens den står i kjøleskapet for ekstra god smak 🙂
  8. Serveres med alternativene ovenfor.

TIPS:

  • Smak alltid til om du trenger mer fiskesaus, sukker eller lime etter din egen smak. Noen fiskesauser er saltere enn andre, så det er viktig å tilpasse egne preferanser.
  • Thai fermentert fiskesaus kan kjøpes fra asiatiske matbutikker.
  • Grønn papaya og meterbønner kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Du kan også bytte meterbønner ut med f.eks. brekkbønner.

Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*