Matcha Stjerner

Luftig, saftig og bouncy deig som spretter opp igjen når du biter i den 🙂 Denne stjernebaksten er både enkelt og gøy å lage. Garantert enklere enn du tror, da deigen er luftig uten bruken av hverken maskin eller elting 🙂 Denne passer perfekt nå til førjulstiden og den lekre matcha fargen til anledningen.

Matcha er grønn te blader som blir malt til pulver. Denne teen brukes ofte i japanske tesermonier, matlaging og baking. Matcha er fullpakket med gode og sunne næringsstoffer, og skal ha en mild sødme, umamisk og grønn smak. God matcha skal bare ha hint av bitterhet og ha en “vibrant” og lys farge. Les gjerne tips nederst i oppskriften for mer info.

IngredienSER

 • DEIG
 • 400 g hvetemel

 • 200 ml helmelk

 • 100 g sukker

 • 75 g smør i terninger

 • 3 ts tørrgjær for søtbakst

 • 1 ts vaniljesukker

 • 1 egg

 • 1/4 ts salt

 • FYLL
 • 150 g romtemperert smør

 • 75 g sukker

 • 1/2-1 ss matcha pulver (smak til, les tips)

 • 1 ts vaniljesukker

 • ANNET
 • 2 ss helmelk til pensling

 • Svensk perlesukker (valgfritt)

 • Melis til å drysse

FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk instagram!

 1. Smelt smør og melk sammen på middels varme i en passelig stor kjele til smøret akkurat er smeltet. Løft kjelen av platen.
 2. Visp deretter inn sukker og egg, og rør til sukkeret er oppløst. Ha oppi tørrgjær (temperaturen skal være varmere enn romtemperatur, dette gjør at heve prosessen går raskere). Bruk vispen og rør par runder i blandingen. La blandingen stå urørt i ca. 3 minutter.
 3. Bland sammen hvetemel, vaniljesukker og salt. Bruk en tresleiv eller lignende og bland deigen sammen i sirkelbevegelser til den slipper kantene, og blir jevn og fin.
 4. La deigen bli liggende i kjelen eller velt den over i en bakebolle. Dekk over og la den heve ved et lunt og varmt sted i ca. 1 time til deigen bobler seg.
 5. I mellomtiden kan du blande sammen ingrediensene til fyllet i en bolle. Smak til og husk at “rå” matcha har en bitter smak enn når den smeltes sammen med sukkeret i ovnen. Les gjerne tips ang. matcha nederst.
 6. Når deigen er ferdig hevet, strør du litt mel på kjøkkenbenken og velter ut deigen. Kna godt i noen minutter og fordel deigen i tre like store emner.
 7. Ha litt mel under hver bit og kjevle en og en ut til en ca. 28 diameter stor sirkel. Bruk en linjal eller springform til å måle opp og klippe rundt slik at du får jevne og runde sirkler. Den resterende deigen du har fra kantene kan du gjerne spare på og f.eks. lage små kanelboller av, eller bare steke opp som boller 🙂 Dersom du klarer å kjevle ut tre jevne biter, kan du bare bruke hele deigen.
 8. Kle et stekebrett med bakepapir og strø litt mel over. Legg den første deigen på og smør halvparten av fyllet jevnt utover. Spar ca. 1 cm ved kanten uten fyll. Legg neste deig over og gjenta prosessen.
 9. Bruk et glass, krukke eller kopp som er ca. 8 diameter stor og plasser den i midten av det øverste laget. Snitt opp 16 like store biter langs glasset. Et triks her er å først dele deigen i fire like store deler, også hver bit i fire igjen.
 10. Deretter tar du to og to biter og tvinner dem i motsatte retninger tre ganger, og klyp så kantene sammen for å oppnå formen på de. Dekk deigen og la den etterheve ved et lunt sted i ca. 30-40 min til.
 11. Forvarm ovnen på 175 grader, under og over varme. Når deigen er ferdig hevet, pensler du et jevnt lag med melk over, og strør på ønsket mengde med svensk perlesukker.
 12. Stekes midt i ovnen i ca. 22-25 minutter. Merk at siden vi bruker mye smør til fyllet, vil du underveis se væske fra fyllet komme ut av baksten. Alternativet er at du tar ut formen og tørker litt langs kantene, ellers vil den også tørkes og stekes bort av seg selv når steketiden er ferdig.
 13. Ta ut baksten og la den hvile i 5-10 minutter før du drar over på en rist. Serveres varme eller lune 🙂 Dryss gjerne litt melis på om ønskelig.

TIPS:

 • Jeg bruker Red Cap Baker Matcha Powder, som er kjøpt fra Asia. Du kan bruke hvilke som helst merke, men smak til ettersom ulike merker og kvalitet har ulik styrke og farge. Dette gjør at smaken, altså hvor bitter og søt den er, kan variere etter hvilke merke du bruker. En god matcha skal ha en “bright” og “vibrant” grønnfarge, og ikke brun-grønn eller oliven grønn. Smaken skal være søt, silkemyk med et veldig lite hint av “bitterness”.
 • Det finnes ulike nettsider og helsekost butikker i Norge som selger Matcha pulver. Utvalgte asiatiske matbutikker selger også matcha pulver.
 • Svensk perlesukker kan kjøpes fra diverse dagligvarer. Vanlig perlesukker funker også fint, eller kan også sløyfes.

Ha en fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*