Lussekatter Med Japanske Melkeboller

Er du som oss og er lei av harde, tunge og tørre lussekatter? Da må du virkelig prøve denne versjonen med min populære melkeboller-deig, som gir magisk luftige, saftige og myke lussekatter. Responsen var stor da jeg delte disse på Instagram stories, og vi konkluderte derfor med at denne oppskriften måtte postes som oppskriften her på bloggen også 🙂

Hverken jeg eller Tuan er store fan av lussekatter og har derfor aldri bakt disse selv før. Men hvert eneste år forteller mamma om den gangen hun fikk helt nybakte fra barnehagen til lillebror, som var så utrolig gode og saftige. Hvert år leter hun derfor etter gode lussekatter i butikker og bakerier uten hell. I år ville jeg derfor gjenskape de gode smaksminnene for henne, og denne oppskriften ble derfor til 🙂

Disse er i våre øyner verdens beste lussekatter, som virkelig holder seg gode til dagen etter uten å være tørre eller harde. Og ønsker du den helt ferske smaken, kan du enten varme i mikro i 20-30 sekunder, eller legge de litt i varm ovn igjen 🙂

ingredienser til 10 Lussekatter

 • 400 g hvetemel

 • 250 ml lunken H-melk

 • 100-125 g sukker

 • 40 g mykt romtemperert smør

 • 0,5 g malt safran

 • 3 ts tørrgjær for søtbakst

 • 1 ts vaniljesukker

 • 1/4 ts salt

 • Rosiner

FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk instagram!

 1. Bland sammen mel, sukker, vaniljesukker og salt i en kjøkken bolle. Deretter varmer du opp melk til den akkurat er lunken, løft den av platen og rør først inn malt safran til du får en lekker gulfarge, også inn med tørrgjær.
 2. Skru kjøkkenmaskinen med melblandingen på lav hastighet (jeg har 10 nivåer, og setter på 1), og tilsett melkeblandingen i en tynn stråle oppi.
 3. Etter 1 min skrur du opp til hastighet 2 og elter i ca. 7 min. Deigen skal slippe bollen og være jevn og fin.
 4. Tilsett mykt, romtemperert smør oppi deigen og elt deigen igjen på hastighet 2. Merk at smøret vil først sette seg langs kantene og deigen vil se skilt ut, men den vil komme seg sammen og bli glatt og jevn etter ca. 5-7 min.
 5. Den enkleste måten for å sjekke om deigen er klar, er å ta glutentesten; ta en liten håndfull av deigen, og strekk den forsiktig ut til en tynn hinne som lyset kan sees igjennom. Dersom den ryker med en gang eller føles for stram, skal deigen eltes litt til. Deigen skal føles mykt og smidig.
 6. Brett deigen sammen til en rund bolle, og heves oppi kjøkkenbollen med håndkle over i ca. 1 timer i ovnen på 50 grader, over og under varme. Deigen skal heves til mer enn dobbelstørrelse.
 7. Når deigen er ferdig hevet, velter du den ut på kjøkkenbenken og elter den lett sammen. Fordel i 10 like store emner på ca. 80 g hver.
 8. Trill en og en ut til ca. 45 cm lang og tynn pølse (om nødvendig, kan du bruke litt mel på kjøkkenbenken til utbakingen) og form dem til lussekatter slik du ønsker. Her lager jeg julegris formen.
 9. Legg de over på et stekebrett med god avstand fra hverandre, da melkeboller deigen alltid hever mye under etterhevingen og stekingen. Jeg plasserer fire og fire på to rader og de to siste på langs mellom de to radene i midten.
 10. Dekk med håndkle og etterheves i ovnen igjen på 50 grader i ca. 30-45 min, til dobbelstørrelse.
 11. Husk å ta brettet ut litt før hevetiden er over for å forvarme ovnen på 225 grader, over og under varme.
 12. Pensle godt med et sammenpiskede egg over alle lussekattene, og press to rosiner i hver.
 13. Stekes midt i ovnen i ca. 7-9 minutter. Her bruker vi høy varme for å få den gylne og fine toppen. Alle ovner er ulike så pass derfor godt på fra det 6.minuttet, slik at toppen ikke blir før mørk eller brent.
 14. Legges over på en rist til avkjøling og nytes varme eller lune. Disse er absolutt aller best samme dag, men fortsatt saftige og gode dagen etter om du oppbevarer i lufttett boks. Ønsker du den helt ferske smaken, kan du enten varme i mikro i 20-30 sekunder, eller legge de litt i varm ovn igjen 🙂

TIPS:

 • Malt safran kan kjøpes ved krydderhyllen til de fleste dagligvare butikkene.
 • Eltetiden kan variere utifra ulike kjøkkenmaskiner.

Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu

2 Comments

 1. Super oppskrift! Tusen takk 😊

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*