Ube Crinkles

Crinkles er en av mine favoritt type kjeks. Jeg elsker den brownies aktige konsistensen, som er fudgy og saftig i kjernen. Den hvite, lett sprøe, sprukket og søte skorpen er også signaturen til disse herlige kjeksene. For noen måneder siden ble jeg introdusert for en filippinsk versjon av følgerne på Instagram. Hovedingrediensen her for å få den lekre lilla fargen, er ube. En lilla rotfrukt med god aroma av vanilje og søt nøtte-aktig smak.

Sjekk gjerne alle mine beste tips nederst i oppskriften 🙂

Ingredienser 16 stk

 • 300 g hvetemel

 • 200 g ube jam

 • 100-150 g sukker

 • 100 ml nøytral olje

 • 2 egg (str L)

 • 2 ts bakepulver

 • 2 ts ube ekstrakt

 • 1/2 ts salt

 • ANNET
 • 50 g melissukker

 • 1 ss nøytral olje

FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!

 1. Ha ube jam sukker, olje, egg og ube ekstrakt i en bolle. Bruk håndmikser og visk alt sammen til du akkurat får en jevn blanding.
 2. Bland mel, bakepulver og salt sammen i en bolle. Miks inn halvparten av melet av gangen på lav styrke til du akkurat får en bit deig. Dekk/pakk deigen sammen og settes kald i kjøleskapet i minst 4-6 timer til deigen er helt avkjølt og fast.
 3. Du kan fint også lage deigen kvelden før. Da deigen er klissete og myk, trenger den derfor tid til å avkjøles og blir fastere. Dette gjør vi slik at blir enklere å forme deigen til runde cookies, og ikke minst for at den skal holde formen under stekingen.
 4. Når deigen er ferdig avkjølt, kan du forvarme ovnen på over og under varme på 175 grader.
 5. Fordel deigen i 16 like store og runde kuler. Her brukte jeg iskrem scooper på 5 diameter for å fordele jevne kuler. Jeg foretrekker å ha litt olje på håndflatene når jeg ruller deigen til små kuler, da deigen kan være litt klissete.
 6. Dersom du merker at deigen fortsatt ikke er helt kald, kan du legge den tilbake i kjøleskapet før du ruller med melis. Trill hver kule godt i melis. Her gjelder det å være rask, slik at melisen ikke smelter i mellomtiden.
 7. Vi ønsker at cookiesene skal være høye og fine, så ikke flat de ut før stekingen. Stekes 12-14 min midt i ovnen (viktig å ikke oversteke da de kan bli fort harde). Merk at de vil være myke når du tar dem ut, men la de avkjøles så vil du får en og god skorpe, med fortsatt fluffy, myk og saftig på innsiden.
 8. La de avkjøles i ca. 5-10 min før du legger de over på en rist for å avkjøles helt. Jeg liker å nyte dem når de fortsatt er litt varme eller lune, og helt perfekt med te, kaffe eller melk. Når de er helt avkjølte, er konsistensen myk, luftig og kan minne om muffins og avslutningsvis som en luftig og fugdy brownies med litt “chew”.

TIPS:

 • Jeg bruker ube jam fra merket Maynila, som kan kjøpes fra diverse asiatiske matbutikker. Bruker du andre merker, kan du prøvesmake først å se hvor søt den er. Jeg brukte 100 g sukker da min allerede var søt nok.
 • Ube ekstrakt kan også kjøpes fra diverse asiatiske matbutikker. Den er mørkelilla i fargen og gir derfor den fine delikate fargen til kjeksene.
 • Merk at om romtemperaturen din er varm, kan kulene miste formen noe etter at du har rullet dem, så legge de gjerne litt igjen i kjøleskapet før du ruller i melis om dette skjer.
 • Oppbevares i luftett boks opptil 2 dager, men aller best ferske.

Ha en fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*