Spicy Laksemaki Med Chilimajones

Frister med litt sushi i helgen? Disse enkle makiene fylt med laks, avokado og purreløk/vårløk er blant de enkleste oppskriftene vi lager her hjemme når vi har cravings. Her kan du servere med ekstra chiliflakes og kremet chilimajones for å gjøre rullene enda mer fancy og velsmakende 🙂

Ingredienser til 4 ruller

  • SUSHI RIS
  • 200 g ukokt sushi ris

  • 2,5 dl vann

  • SUSHI EDDIK
  • 2,5 ss riseddik

  • 1 ss sukker

  • 1/2 ts salt

  • ANNET
  • 200 g laks av sushi kvalitet

  • Chilimajones (3 ss majones + 1 ss sriracha)

  • 4 halve nori ark

  • 1/2 avokado delt på langs i 8 skiver

  • 1/2 strimlet vårløk/purreløk

  • Chiliflakes

  • Ristede sesamfrø

  • Soyasaus, syltet ingefær og wasabi

FREMGANGSMÅTE:

SUSHI RIS:
Bruker du riskoker, kan du bruke denne oppskriften.

  1. Skyll risen et par ganger til vannet er klart. Sil av vannet og ha risen i en kjele på middels varme med ca. 2,5 dl vann.
  2. Gi det et oppkok og legg på lokk. Senk varmen ned til lav og la risen trekke i ca. 8–10 minutter. Ta en rask titt og sjekk hvor mye vann som er igjen i kjelen. Hvis det fortsatt er vann igjen, lar du den koke til alt er trukket inn i risen.
  3. Slå av varmen og la risen trekke på platen i 13–15 min til. Det er viktig å ikke løfte av lokket underveis, for å bevare varmen i kjelen.
  4. I mellomtiden koker du sammen sushieddiken på middels varme til sukkeret løser seg opp. Avkjøl blandingen.
  5. Vend blandingen forsiktig inn i risen med en risskje eller slikkepott. La risen trekke i seg blandingen i 5-10 minutter før den brukes. 

MAKI:

  1. Del laksen i fire like store biter på langs. Legg ½ nori ark på en sushi matte med den glatte siden ned. Legg ca. ¼ av sushi risen på arket og spre den godt utover uten å mose riskornet.
  2. Strø et jevnt lag med sesamfrø over risen, i tillegg til litt chiliflakes om du ønsker ekstra spicy. Snu arket slik at risen nå peker ned mot matten. Legg på to skiver avokado, litt strimlet purreløk og en strimmel med laks i midten av arket.
  3. Legg tomlene dine under matten. Ta tak i matten og arket, brett over fyllet slik at den øverste enden pakker inn fyllet (akkurat som når du ruller et ark). Fortsett prosessen og dra hele arket ved hjelp av matten over til enden, slik at alt henger sammen.
  4. Klem litt frem og tilbake slik at hele rullen blir fin og jevn. Pass på at du ikke presser altfor hardt. 
  5. Når du har laget ferdig alle fire makiene, deler du hver og dem opp i ca. 8 like store biter med en skarp kniv. Dersom rullen har mistet formen, kan du legge matten over igjen for å forme rullen igjen.
  6. Topp med litt chilimajones og ekstra chiliflakes på toppen. Serveres med soyasaus, wasabi og ingefær.

TIPS:

  • Jeg bruker fin thai chili flakes fra asiatiske matbutikker. Du kan fint bruke andre typer fra vanlig dagligvare også.
  • Her kan du også bruke agurk for ekstra sprø konsistens om ønskelig.

Ha en fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*