Mango Sticky Rice

Etter at jeg boka mi lanserte med denne oppskriften, har jeg ofte fått spørsmål på alternativer til å dampe kleberisen uten riskoker. Endelig har jeg klart å utvikle en oppskrift jeg er ordentlig fornøyd med, der risen blir klebrig og myk, og beholder fortsatt den gode konsistensen selvom vi vender den med kokosmelk 🙂 Les gjerne hele oppskriften for gode dampe-alternativer, samt “TIPS” helt nederst for gode råd.

Siden det er vanskelig å få tak i thai mangoer i Norge, er pakistanske mangoer noe vi alltid bruker til denne nydelige desserten. De er myke, saftige og sukkersøte i smak. Sammen med en velduftende aroma som anbefales til kleberisen. De er i høysesong nå og anbefales på det høyeste om du skal lage denne 🙂

Ingredienser for 4 porsjoner

 • 200 g sticky rice

 • Vann til bløting

 • KOKOSSAUS
 • 200 ml kokosmelk

 • 2 ss sukker

 • 1 ts maisenna/potetmel

 • 1/2 ts salt

 • KOKOSMELK
 • 200 ml kokosmelk

 • 2 ss sukker

 • 1/4 ts salt

 • MANGO OG ANNET
 • 2-3 pakistanske mango

 • Ristede sesamfrø

FREMGANGSMÅTE:

STICKY RICE:

 1. Start med å skylle og rense kleberisen i en bolle til vannet blir klart. Ha i dobbelt så mye lunkent vann slik at risen kan bløtes i ca. 4-6 timer.
 2. Når risen er ferdig bløtet, kan vi dampe den med bambus damper eller andre dampkokere. Potetrist går også fint så lenge du bygger den litt opp slik at vannet ikke treffer risen.
 3. Legg et rent, fint og tynt kjøkkenhåndkle (f.eks. cheesecloth) over bambus kurven. Sil ut vannet fra risen og hell den over håndkleet. Spre risen jevn ut, men ha 3-4 cm avstand fra kanten slik at dampen slippes igjennom. Lag også en liten sirkel i midten (som donuts form) som er fri for ris for at dampen skal distribures jevnt og vi slipper å blande opp risen underveis.
 4. Brett håndkleet over risen slik at den blir pakket inn. Legg på bambus-lokket og sett bambusdamperen over en kjele med kokende vann på middels høy varme. Kurven skal dekke akkurat tett over som et lokk over kjelen. Du kan også bruke en dyp og stor wokpannen og plassere kurven inni pannen. Det viktigste er at det er tett slik at vi får optimal med damp inni. Dampes i ca. 25-30 minutter.

SAUSER:

 1. I mellomtiden lager du kokossausen som vi skal servere med. Rør sammen alle ingrediensene i en kjele og skru varmen på medium høy varme til den begynner å koke. Kokes ytterligere i ca. 1 min til under omrøring. Slå av varmen, hell sausen over i en skål og la sausen avkjøles.
 2. Når risen nærmer seg ferdig, koker du opp kokosmelken som skal vendes oppi, slik at den fortsatt er varm. Bland alle ingrediensene sammen i en kjele på medium høy varme. Når kokosmelken når kokepunktet, lar du den koke i ca. 2 minutter til under omrøring.  
 3. Legg kleberisen over i en bolle og hell over kokosmelken. Vendes forsiktig så du ikke moser riskornet med en slikkepott. Dekkes med folie slik at risen holder seg lun og god. og la den trekke seg inn i ca. 15-20 min, slik at den blir fastere og melken trekker seg inn. Vi foretrekker kleberisen litt varm ved servering, men liker du den litt kald, kan du løfte av folie og la den avkjøles noe før servering.
 4. Fordel kleberisen i porsjoner med kokossausen og gjerne litt ristede sesamfrø over, sammen med søte mangoer.

TIPS:

 • Har du noe til overs kan alt oppbevares i kjøleskapet. Sausen kan serveres kald, men kleberisen bør varmes opp før servering.
 • Pakistanske mango er i høysesong nå, og kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Velg gjerne de som er dyp gule og du allerede kan lukte en god og søt aroma fra skallet.
 • Sticky rice/glutinous rice kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Vanlig jasmine ris er ikke det samme og gir ikke sammen konsistens.

Ha en fin helg,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*