Også kalt “Filipino barbeque”, har blitt en stor sommerfavoritt her hjemme allerede. Her får du saftige nakkekoteletter marinert i en frisk, søt, salt og syrlig marinade, som virkelig er perfekt med ris, nudler eller rikelig med grønnsaker ved siden av, da de er fullpakket med smak. I tillegg dippes gjerne disse spydene oppi en syrlig, søt og sterk eddik-soya dipp, som virkelig fremhever smakene og kutter ned de mektige smakene 🙂
Tradisjonelt brukes det en “lemon soda” eller Sprit/Seven up i marinaden for den friske smaken, sammen med en søt “banana ketchup/sauce”. Her fant jeg dessverre bare spicy versjon i min lokale asiatiske matbutikk, og valgte dermed å bruke ketchup i stedet. Banana ketchup skal i følge flere kilder være lik i smak som vanlig ketchup, med er søtere i smak og mer gjennomsiktig i fargen.
MERK; nederst i alle mine oppskrifter finner du nyttige tips.
Ingredienser ca. 20 grillspyd (jeg bruker små spyd)
- MARINADE
6 nakkekoteletter med bein (ca. 1,5 kg)
1 dl banana sauce/banana ketchup
1 dl filippinsk soyasaus
1 dl sprite
2 ss calamansi juice eller sitronsaft
2 ss brunt sukker
1 ss hvitløkspulver
1 ts kvernet svart pepper
1/4 ts salt
- GLASERING
0,5 dl filippinsk soyasaus
0,5 dl ketchup
2-3 ss brunt sukker
1 ss olje
- DIPP
1 dl filippinsk eddik
2 ss brunt sukker
1 ss vann
2 ts soyasaus / 2 ts fiskesaus
2 fedd hakket hvitløk
1/4-1/2 hakket løk
Ønsket mengde hakket chili
- TILBEHØR
Kokt ris
Gjerne litt salat, agurk eller andre grønnsaker til
FREMGANGSMÅTE: PS! Jeg bruker måleskjeer i alle mine oppskrifter for presise mål. 1 ss = 15 ml.
- Fjern bein på nakkekotelettene og deles i spisestore biter på ca. 3×3 cm. Bland sammed marinaden og bland kjøttet godt inn. Bør marineres i minst 2-3 timer, eller aller helst (anbefales) kvelden før for best smak , og slik at marinaden får tid til å trekke seg inn i de store kjøttstykkene.
- Alternativ; Du kan også dele i mindre stykker slik at det marineres raskere i minst 1 time.
- Bland også sammen dippen i en bolle eller krukke. Her kan du enten tilsette chili med en gang om du ønsker den spicy, eller vente og tilsette den ved servering. Den kan også sløyfes helt for mild smak. Anbefales å lage kvelden før sammen med marinaden og helst minst 1 time før servering slik at de søte smakene fra grønnsakene kommer frem.
- Legg grillspydene oppi en bolle med kaldt vann i minst 30 min i forveien, slik at de blir gjennomvåte og du slipper sort grillspyd under grillingen.
- Når kjøttet er ferdig marinert, kan du spyde alle og blande sammen glaseringen i en egen bolle. Smak til med sukkeret etter hvor søtt du foretrekker de.
- Grilles til gjennomstekt på begge sider. Deretter pensler du på den ene siden, snur fortøpende og pensler på motsatt side. Gjenta slik at du får penslet ca. 2 ganger på hver side, og får en fin farge på glaseringen. Viktig å passe på varmen underveis, slik at de ikke brenner seg.
- Serveres med ris, grønnsaker og dippen til.
TIPS:
- Denne dippen kan også serveres med retter som adobo, lechon, crispy pata, lumpia og lignende.
- Denne marinaden holder til 2 nakkekoteletter til, så om du ønsker å bruke to hele pakker med 8 nakkekoteller til sammen, går det også fint.
- Fillipinsk soyasaus og eddik anbefales, og kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Merket Swan eller Dati puti brukes her hjemme.
- Dersom du bruker tynnere kjøttstykker, kan det være nok med et lag med glasering på hver side.