Stekt Ris Med XO-Saus

God mandag 🙂

Jeg har tidligere fortalt om vår faste saus som vi alltid har liggende hjemme da jeg lade denne «Kylling wok i xo-saus«. XO-saus er fullpakket av umami smaker, som hovedsakelig er hentet fra tørket sjømat. Denne sausen gir en god røyksmak og er velbalansert mellom det søte og salte. Den kan brukes alt fra nudler, grønnsaker til dumplings eller som i dag, enkel og rask stekt ris. Ønsker du en aromatisk stekt ris, litt utenom de vanlige milde smakene, anbefales absolutt denne 🙂

Ingredienser for 4-5 porsjoner. Ps! Jeg bruker alltid måleskjeer for presise oppskrifter.

  • 600 g jasmin kokt ris (ca. 300 g ukokt)

  • 200 g scampi i terninger

  • 100 g frosne erter

  • 6-8 tørket shitake sopp/andre aromatiske sopper

  • 2 sammenpisket egg

  • 2 fedd hakket hvitløk

  • 1 gulrot i terninger

  • 1/2 ts pepper

  • 1/2 ts salt

  • SAUS
  • 3 ss XO-saus

  • 2 ss østerssaus

  • 2 ss lys soyasaus

  • 1 ss vann

  • 1 ts sukker

  • ANNET
  • 3 ss olje til steking

  • Vårløk/koriander som topping

FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!

  1. Start med å bløtlegge shitakesopp dersom du ønsker å bruke dem. De gir en herlig umami smak til retten og en god konsistens sammen med de andre ingrediensene. Du kan bløte de dagen før eller flere timer i forveien i lunkent vann. Alternativet er å ha soppen i en bolle, helle over kokende vann og på med lokk i ca. 20-30 min. Klem ut vannet før du deler i mindre skiver. Andre aromatiske sopper kan også brukes.
  2. Del opp scampi i terninger, forbered de resterende ingrediensene og bland sammen sausen.
  3. Fres hvitløk med 1 ss olje i en panne på medium høy varme. Ha oppi scampi og stekes til du får litt farge. Ha oppi shitakesopp, gulrøtter, erter, salt, pepper og 1 ss av den ferdig blandende sausen. Stekes i ca. 3 min til og settes over på et fat.
  4. Ha oppi 1 ss olje i samme panne og ha oppi eggene. Rør rundt i sirkelbevegelser til du får en fast, men saftig eggerøre. Tilsett ris og bland godt opp.
  5. Ha tilbake ingrediensene og tilsett den resterende sausen. Blandes godt opp i noen minutter til og nytes gjerne med litt hakket koriander eller vårløk over.

TIPS:

  • XO-sauce kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Jeg bruker merket Lin Lin, så smak gjerne til om du bruker andre merker.
  • Østerssaus og lys soyasaus(tilnærmet lik vanlig soyasaus) er fra merket Lee Kum Kee.
  • Du kan også bruke andre proteiner i stedet for scampi.

2 Comments

  1. Elin Hettervik

    Får ikke tak i xo saus i Haugesund. Noen anbefalinger om hvor denne kan bestilles?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*