Japanese Strawberry Shortcake

Bløtkake til 17.mai? Denne japanske versjonen av fruktkake/bløtkake er noe vi alltid kjøper på ferier og japanske caféer. Luftig, saftig, lett og nydelig sukkerbrød som smelter i munnen, sammen med søt pisket krem og jordbær. Her kan man fint ha andre bær og frukt for anledningen, eller bare holde seg til klassikeren med kun jordbær.

Det finnes mange ulike metoder å lage sukkerbrødet på. For japanske fruktkaker, er det oftest den “genoise” kaken som blir brukt. Her bruker man ikke kjemiske hevemidler som bakepulver eller natron, men pisker heller luft i eggene, gjerne over et vannbad og måler til riktig temperatur, for å få den til å heve under stekingen. Lyst til å lykkes med sukkerbrød? Bli med å lage denne her 🙂

Ingredienser

 • 270 g romtemperert egg uten skall (5 egg)

 • 150 g sukker

 • 125 g hvetemel

 • 50 g helmelk

 • 25 g maisenna

 • 30 g smør

 • 1 ts vanilje ekstrakt

 • SUKKER SIRUP
 • 4 ss kokende vann

 • 2 ss sukker

 • KREM
 • 7,5 dl fløte (6-7,5 dl etter hvor mye dekorasjon du ønsker)

 • 50 g sukker

 • 1 ts vaniljesukker

 • ANNET
 • 500 g jordbær (mer/mindre)

 • Baketermometer

 • 20 cm springform

FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!

KAKEN:

 1. Forvarm ovnen på 170 grader over og under varme. Kok opp vann til kokepunktet i en kjele og slå av varmen. Eller med vannkoker og hell vannet over i en stor bolle.
 2. Ha smør og melk klart i en bolle til trinn nr. 4. Bland også sammen mel og maisenna godt i en annen bolle, og kle bakeformen med bakepapir langs hele.
 3. Ha egg, sukker og vanilje ekstrakt sammen i en bolle og legg bollen over vannbadet. Rør blandingen godt med en visp og sjekk at temperaturen stiger minst 37 og maks 40 grader. Løft bollen av vannet.
 4. Legg bollen med smør og melk oppi vannbadet slik at det smelter sammen. La den stå frem til trinn 7. Blandingen bør være på mellom 40-50 grader.
 5. Visk deretter eggeblandingen på medium hastighet (jeg bruker håndmikser) til den tredobler seg blir en tykk eggedosis, i ca 5-6 minutter. Du skal kunne tegne en sirkel med røren.
 6. Bland sammen hvetemel og maisenna godt i en bolle, og sikt det inn i røren. Bruk en slikkepott og vend forsiktig sammen til alt akkurat er blandet sammen.
 7. Ta ca. 1 full øse ut av røren og tilsett det i melk-og smørblandingen som vi har smeltet. Bland godt sammen før du heller den tilbake igjen i røren. Vend en siste gang til røren er akkurat godt blandet.
 8. Hell over til en kledd springform på 20 cm. Bank formen ned i benken et par ganger for å fjerne store luftbobler. Stekes midt i ovnen på 170 grader i ca. 35-38 minutter. Sjekk med med kakepinne om den er ferdigstekt. Pinnen skal være helt tørr.
 9. Med en gang kaken kommer ut av ovnen, snur du den oppned over på en rist, og fjerner formen og bakepapiret rundt. La den avkjøles helt.

DEKORASJON:

 1. I mellomtiden kan du blande sammen sukker sirupen og piske krem.
 2. Med kremen kan du variere fra 6-7,5 dl kremfløte etter hvor mye du ønsker som dekorasjon eller hvor tykk lag du ønsker å dekke med. Pisk ikke mer enn halvparten av kremfløten av gangen med halvparten av sukkermengden og vaniljesukkeret.
 3. Du kan derfor fordele kremfløten, sukker og vaniljesukkeret i to ulike boller, og pisker begge til akkurat stiv nok. Legges i kjøleskapet slik at kremen holder seg kald. Da er den aller best å jobbe med. PS! Dersom du opplever at kremen mister formen, kan du bruke en visp og røre fort et par runder slik at den akkurat er stiv nok til å jobbe med igjen.
 4. Forbered også jordbærene. Jordbærene som skal inni kaken og dekkes rundt skal være på ca. 0,5 cm tykke biter. Her velger du selv hvordan du ønsker å dekorere.
 5. Når kaken er helt avkjølt, deler du den jevn i tre like tykke deler. Jeg foretrekker å kjære lett av overflaten og langs kaken, for å få kun det myke av kaken, men her velger du selv.
 6. Legg det første laget på et kakefat og pensle med et godt lag med sukker sirupen. Dekk med et tynt lag med krem, og topp med jordbærskiver og enda et tynt lag til med krem over. Fortsett prosessen med kake, sirup, krem, jordbær, krem, og topp siste lag på toppen. Dekk med sirup før du tar på siste lag med krem. Smør et jevnt og fint lag krem rundt hele kaken før du dekker med jordbær og sprøyter med den resterende kremen på toppen/rundt om ønskelig.
 7. Denne kan nytes med en gang, men helst i kjøleskapet i ca. 1 time først slik at den blir kald, fast og god før nytes.

TIPS:

 • Bruk både termometer og mål opp egg og andre ingredienser nøye for optimal luftig kake.
 • Husk at kaken skal avkjøles oppned.
 • Kaken holder seg god opptil 2 dager i kjøleskapet.
 • Andre bær og frukt kan fint brukes.

Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*