God påskeaften og håper dere har hatt noen fine påskedager 🙂
Her hjemme har virkelig nytet det fine været og tatt noen ordentlig dager helt av. Det er derfor litt lengre svartid både på mail, kommentarfelt og DM, men vi kommer straks tilbake til dere 🙂 Husk at jeg ofte skriver tips helt nederst i oppskriftene mine, så titt gjerne der først for svar.
Nå som vårværet virkelig er kommet, er sommerruller på topplisten av hva vi ofte spiser her hjemme. Friske smaker, sprø grønnsakene, sammen med en krevet peanøttsaus. Denne gangen også med sprø tempura kylling som virkelig var en fulltreffer. Jeg rullet også med syltede gulrøtter for en fin balanse med peanøttsausen, men du kan fint bruke ferske om du ikke rekker å sylte.
Er du ikke glad i peanøttsaus eller har intolleranse, anbefales det å prøve enten sesamsausen her, sweet chili saus eller soyasaus.
Ingredienser for 8-10
- TEMPURA KYLLING
200 g kylling bryst
125 ml vann
100 g mel
1 ss olje
1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt
Panko
Olje til fritering
- GRØNNSAKER OG ANNET
150 g tørket risnudler
100 g rødkål i skiver
1 mango i staver
Syltede gulrøtter / ferske gulrøtter i strimler
Salat
8-10 rispapir
- PEANØTTSAUS
2 fed hakket hvitløk
1 dl hoisinsaus
3 ss crunchy peanøttsmør
2 ss soyasaus
1,5 dl vann
1 ts sesamolje
1 ts sukker
1 ss olje til steking
Peanøtter som topping
FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!
- Start med å koke risnudler og settes over til et dørslag der du skyller godt med kaldt vann og til avrenning. Dette kan du fint gjøre flere timer i forveien, eller kvelden før.
- Forbered alle grønnsakene og sylte gulrøttene. Bruk gjerne mandolinjern for å få tynne strimler. Da er den klar til å spises etter rundt 20-30 min. Du kan fint lage kvelden før, og den holder seg godt opptil to uker i kjøleskapet.
- Deretter kan vi lage peanøttsausen ved å varme opp en pannen på medium høy varme med litt matolje. Ha oppi hakket hvitløk til den får en gyllenbrun farge. Tilsett hoisinsaus, peanøttsmør og soyasaus og rør godt. Ta varmen ned til lav, og tilsett vann. Merk at sausen vil se veldig rennende ut, men bland godt og la sausen putre i ca. 2-4 minutter eller hvor tykk du ønsker den (den vil også bli tykkere etter avkjøling). Smak til med sesamolje og løft av platen.
- Del kylling brystet i lange fine biter på rundt 1×1 cm tykk. Du kan også kutte i avlange skiver om du ønsker.
- Varm olje til fritering på medium høy varme. Den bør være minst 5 cm dyp, og du kan bruke en mindre kjele og fritere i flere omganger for å spare på oljen.
- Bland sammen vann, mel, bakepulver og salt i en bolle. Ha panko i en annen skål. Sjekk om oljen er klar (oljen skal aldri ryke, da er den for varm. Legg en bit panko i oljen, og den skal flyte opp og begynne å fritere forltøpende.
- Dypp en og en bit av kylling først i røren, la den dryppe litt av seg før du ruller den i panko. Legges rett oppi oljen og friteres til gyllenbrun og sprø. Rør jevnlig og legges over på en rist.
HVORDAN RULLER VI?
- Dypp rispapir i en bolle med lunkent vann i maks 3 sekunder, og legg det på en tallerken. Rispapiret skal fortsatt være hard, men vil mykne mens du legger på ingrediensene.
- Legg på salat, deretter litt av alle ingrediensene fint ved siden av og oppå hverandre. Jeg har laget ganske store ruller, men du kan også lage mindre. Løft opp rispapiret som er nærmest deg over alle ingrediensene, og rull over en gang. Brett inn kantene på begge sider.
- Ta ordentlig godt tak i sommerrullen, og rull hele veien over. Jo strammere, jo bedre. Serveres med peanøttsausen.
TIPS:
- Rispapir kan kjøpes både fra asiatiske matbutikker og vanlig dagligvare.
- Det er kun kreativiteten som setter grenser her, så fyll gjerne sommerrullene med grønnsakene, frukt og proteinene du ønsker. Her har du eksempel på helt vegetariske ruller.
Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu