Peking Suppe Med Kylling

God mandag alle sammen 🙂

Som flere steder i landet, snør det også hos oss i dag. Da er det lite som frister mer en en varm bolle med suppe og smakfulle smaker. Denne populære suppen er også kjent som “hot and sour” soup, og jeg har lengde fått forespørsler om å lage en versjon med kylling. Ønsker du også noe ordentlig kosemat i dag i kjipe været, er denne enkle suppen virkelig til å anbefales.

Ingredienser for 4-6 porsjoner

  • KYLLING
  • 200 g kyllingbryst i tynne strimler

  • 1 ss lys soysaus

  • 1 ss maisenna

  • SUPPE
  • 1,3 l vann

  • 100 g fast/firm tofu i tynne strimler

  • 100 g bambusskudd i strimler

  • 5 tørket shitake sopp (eller andre ferske aroma sopp)

  • 1 gulrot i tynne strimler (mandolin)

  • 2 sammenpisket egg

  • 1 ts revet ingefær

  • Vårløk eller koriander til servering

  • Å TYKNE
  • 3 ss maisenna

  • 3 ss vann

  • SAUS
  • 3 ss black vinegar (les tips)

  • 2 ss lys soyasaus

  • 2 ss asiatisk kylling buljong

  • 1 ss chili olje (valgfritt)

  • 1 ss mørk soyasaus

  • 1 ss sukker

  • 1 ts sesamolje

  • 1/2 ts salt

  • 1/2 ts pepper

FREMGANGSMÅTE:

  1. Legg shitake sopp i en stor bolle og hell over kokende vann så det dekker soppen. Legg et lokk eller fat over og la soppen trekke i ca. 20 minutter. Du kan fint også bløte de i lunkent vann kvelden før.
  2. I mellomtiden kan du dele kyllingbrystet i tynne strimler på maks 0,5 cm i tykkelse. Bland den med marinaden og la stå i minst 10 minutter mens du forbereder grønnsakene og blander sammen sausen.
  3. Når soppen er ferdig, kan du skylle i kaldt vann, klemme ut vannet og kutte i tynne skiver. Bruker du fersk sopp, hopper du over dette trinnet og tilsetter soppen i neste trinn.
  4.  Kok opp vann på medium høy varme sammen med shitakesoppen, gulrøtter, bambus og ingefær. Gi det et ordentlig oppkok.
  5. Tilsett kyllingen og rør til du ser de blir gjennomkokt i noen få minutter. Tilsett tofu og vendes forsiktig slik at de holder formen, i noen minutter til.
  6. Skru opp varmen til høy, og bland sammen maisenna og vann i en bolle. Tilsett halvparten av blandingen når suppen begynner koker igjen. Deretter tilsetter du litt og litt til du er fornøyd med konsistensen. Her hjemme bruker vi opp hele blandingen.
  7. Tilsett sausen og la suppen koke i ca. 2-3 min til på fortsatt høy varme.
  8. Hell sammenpisket egg i en tynn stråle rundt i kjelen. Vent 30 sekunder før du rører. Smak til, og da er suppen klar og kan toppes med litt koriander eller hakket vårløk ved servering.

TIPS:

  • Porsjonene varierer mellom 4-6, ettersom om du serverer som forrett eller hovedrett.
  • Jeg bruker kinesisk black vinegar fra merket Chinkiang, som kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Denne anbefales for å gi den mørke farge og dype, skarpe smaken. Får du ikke tak i den, kan du smake til med vanlig hvit eddik.
  • Lys og mørk soyasaus er fra merket Lee Kum Kee. Kylling buljong finnes i pulverform fra merket Ajomoto eller asiatisk Knorr.
  • Bambusskudd i strimler kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Du kan fint også bruke skivet bambusskudd og dele i tynne strimler.
  • Tørket shitake sopp kan kjøpes fra asiatiske matbutikker.
  • Ønsker du vegetar versjon? Sjekk fremgangsmåten her, og bytt ut kyllingbuljong med grønnsaksbuljong.
  • Ønsker du ekstra spicy versjon, kan du tilsette chiliolje eller chili flakes.

Ha en fin dag,
Klem TuTu

2 Comments

  1. Stian Haga

    Hei! Liker siden din veldig godt. Når det står 2ss asiatisk kyllingbuljong; menes da 2ss utblandet med vann eller bare 2ss rett i sausen? Mvh Stian

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*