Fastelavnsboller

Med min beste melkeboller oppskrift 🙂 Da jeg skulle velge ut oppskrifter til kokeboka mi som kommer 1.mars, var melkeboller en av de første jeg var sikker på skulle være med. Nå er det nesten et år siden jeg postet den her på bloggen, og lite visste jeg at den skulle bli blant de mest populære og mest testede oppskrift av dere 🙂

Jeg har alltid lurt på hvordan disse luftige, saftige og myke bollene ville smake med krem og syltetøy, og da var det perfekt med anledningen å bake disse til Fastelavn, og ikke minst morsdag og Valentine´s på samme dag. Smakene var helt nydelige sammen, og de ble rask borte her hjemme 🙂

Ingredienser for 12 fastelavensboller

 • 400 g hvetemel

 • 225 ml lunken helmelk

 • 100 g sukker

 • 40 g mykt romtemperert smør

 • 3 ts tørrgjær for søtbakst

 • 1 ts vaniljesukker

 • 1/4 ts salt

 • ANNET
 • 1 ss melk til pensling

 • Melis som topping

 • 3 dl pisket krem med 1/2-1 ss sukker og 1 ts vaniljesukker

 • Jordbær syltetøy

FREMGANGSMÅTE:
PS! for step-by-step video, ta en titt på @alt_asiatisk på Instagram!

PS! Dersom du ønsker å elte for hånd, kan du sjekke ut oppskriften her!

 1. Kombiner mel, sukker, vaniljesukker og salt i en kjøkken bolle. Deretter varmer du opp melk til den akkurat er lunken, løft den av platen og rør inn tørrgjær. Skru kjøkkenmaskinen med melblandingen på lav hastighet (jeg har 10 nivåer, og setter på 1), og tilsett melkeblandingen i en tynn stråle oppi. Etter 1 min skrur du opp til hastighet 2 og elter i ca. 5-7 min. Deigen skal slippe bollen og være jevn og fin.
 2. Tilsett mykt, romtemperert smør oppi deigen og elt deigen igjen på hastighet 2. Merk at smøret vil først sette seg langs kantene og deigen vil se skilt ut, men den vil komme seg sammen og bli glatt og jevn etter ca. 5 min. Brett deigen sammen til en rund bolle, og heves oppi bollen med håndkle over i ca. 1 timer i ovnen på 50 grader, over og under varme.
 3. Etter at deigen er ferdig hevet, velt den ut med maks 1 ts mel på kjøkkenbenken. Kna lett på deigen og fordel den opp i 12 like store emner. Jeg foretrekker vanligvis at bollene vokser inn i hverandre for myke kanter og bruker oftest former på 22×33 cm, men her bruker jeg en litt større form slik at de blir mer runde – du kan fint bruke langpanne også. Dekk formen og la de etterheve inni ovnen på 50 grader igjen i ca. 45 min. Husk å ta ut bollene litt før hevetiden er over, for å forvarme ovnen på 175 grader, over og under varme til steking.
 4. Før bollene skal stekes, pensler du litt melk på overflaten av alle bollene. Stekes midt i ovnen i 13-15 min.
 5. Når bollene er ferdigstekte, tar du de ut over på en rist til avkjøling. Pisk sammen kremen med sukker og vaniljesukker til stivpisket. Del de lune bollene i to og smør på et lag med syltetøy. Legg kremen i en sprøytepose, eller bruk skje for å smøre ut kremen, før du legger på toppen av bollen.
 6. Dryss på med litt melis, så er verdens beste fastelavens klar til å nytes.

TIPS:

 • Dersom du ikke har tørrgjær, kan du erstatte med 3/4 pakke fersk gjær.
 • Disse er aller best samme dag, men oppbevarer du dem i en lufttett boks, syns jeg de fortsatt er veldig gode dagen etter. Ønsker du å få den nybakte konsistensen, anbefales det å varme disse i mikro i 10-15 sekunder! Da blir de ekstra gode og myke, og dufter helt magisk igjen.
 • Fuktigheten i melet kan avgjøre hvor våt eller tørr deigen blir. Så dersom den blir så våt eller tørr, kan du tilsette litt mer melk eller mel. 
 • Disse kan fint fryses og tines helt i romtemperatur før du varmer de opp igjen i noen minutter på 175 grader. Da blir de som nybakte igjen.

Håper du vil teste disse,
Klem TuTu

4 Comments

 1. Lotte Abrahamsen

  Det funket kjempefint med heving i tre timer ?Supergode boller!!

 2. Lotte Abrahamsen

  Hei! Disse ser helt nydelige ut! Jeg tenkte å lage de i dag, men lurte på om jeg kan heve de i 3 timer i stedet for 1. Skal nemlig på jobb i et par timer, og det hadde vært perfekt å latt deigen heve i mellomtiden.

  • Heisann og tusen takk 🙂 Uten å ha testet det selv, tror jeg de fint kan heve inntil 3 timer på kjøkkenbenken i romtemperatur, i stedet for i ovnen på 50 grader – da det ikke er like varmt 🙂 Oppdater meg gjerne hvordan det går.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*