Crispy Rekespyd

Jeg våknet opp med denne fine artikkelen i dag, og helt uvirkelig at det bare er en uke til lanseringen av boka mi 🙂 Har du lyst til å sikre deg en signert versjon på tilbud, har du fortsatt muligheten her!

Til dagens oppskrift; hver gang jeg spiser disse hos mamma, og legger ut bilder av disse på Instagram, får jeg alltid mange forespørsler om oppskrift 🙂 I dag deler jeg derfor min egen vri på disse saftige spydene, med en herlig sprø frityrstekt skorpe. Her bruker vi sitrongress som spyd, noe som tilfører en herlig aroma til fyllet. Super gode som forrett, eller til hovedrett med risnudler, ris eller salat. Overraskende enkle å lage, og jeg har delt mine tips nederst i oppskriften.

Ingredienser til 10 spyd

 • 500 g scampi

 • 400 g kjøttdeig av svin

 • 1 sjalottløk

 • 1 fed hvitløk

 • 1 ss kylling buljong

 • 1 ss sukker

 • 1/2 ss fiskesaus

 • 1 ts sesamolje

 • 1/4 ts pepper

 • PANERING
 • 75 g hvetemel

 • 1/4 ts salt

 • 50 g panko (japansk breadcrumbs)

 • 2 sammenpiskede egg

 • ANNET
 • 10 sitrongress

 • Denne fiskesausen eller sweet chili saus

 • Salat, ris eller risnudler

FREMGANGSMÅTE:

 1. Skrell og rens scampi. Legg de sammen med sjalottløk og hvitløk i en kjøkkenmakin, og kvernes til du får en jevn og fin masse. Legg over i en bolle og bland inn kjøttdeigen og alle smakstilsetninger.
 2. Marineres i minst 20 min eller kvelden før i kjøleskapet. I mellomtiden kan du rense og fjerne det ytterste laget av sitrongressene. Fra den tykkeste delen ned, kutter du av slik at de blir ca. 12 cm lange. Resten kan du spare til marinering, thai supper eller andre retter.
 3. Snitt gjerne den tykkeste delen lett på langs, slik at aromaen trekker seg i fyllet. Varm også oljen til frityrsteking på medium høy varme. Den skal være ca. 10 cm dyp.
 4. Bland sammen hvetemel og salt i en skål. Ha panko i den andre og sammenpisket egg i den tredje.
 5. Deretter deler du fyllet inn i 10 like store boller (du kan gjerne lage mindre spyd om du ønsker det – juster mengde panering etter det). Klem en og en bolle rundt sitrongressene, og spar ca. 4-5 cm der du ikke har fyll. Klem godt og rundt spydene slik at du får en fin form.
 6. Jeg lager opptil 5 stk av gangen for å få plass til å steke i kjelen. Vend de inn i hvetemelet, så oppi egget og helt til slutt panko. Når alle fem er ferdig panert, sjekker du om oljen er varm nok ved å droppe en panko bit oppi. Oljen skal ikke ryke og pankoen skal flyte opp midlertidig og ha masse bobler rundt seg. Da kan du legge spydene oppi og stekes i ca. 8-10 minutter, eller til du er gyllenbrune og sprø. Snu jevnlig.
 7. I mellomtiden kan du lage spyd og panere resten. Løft spydene som er ferdige av oljen, og gjerne over et dørslag med papir over til avrenning. Legg de stående. Rist funker også fint.
 8. Serveres gjerne som de er med hjemmelaget fiskesaus eller sweet chili saus med litt salat. Eller med risnudler, ris for å bygge ut retten.

TIPS:

 • Er du ikke glad i aromaen til sitrongress, kan du fint bruke tykkere grillspyd, slik at de klarer å bære på fyllet.
 • Det går også an å bruke sukkerrør (sugarcane) i lake fra Aroy-d for en søtere smak.
 • Ønsker du ikke panering, er de også gode uten.

Ha en fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*