Det er ingen hemmelighet at vi elsker sommerruller her hjemme, og spiser de når som helst året rundt, når vi får lyst på noe enkelt, friskt og godt 🙂 I dag har jeg laget en ny favoritt der jeg bruker vietnamesisk skinke. Da går det mye raskere å lage disse herlighetene når du slipper å koke opp kjøttet. Sammen med favoritt peanøttsausen, er det lite som slår disse i en travel hverdag.
Ingredienser for 12 sommerruller
- FYLL
150 g tørket risnudler
18 scampi
1 vietnamesisk skinke / cha lua
1/2 agurk i lange smale biter
Salat
Mynte eller andre urter
- PEANØTTSAUS (les tips)
2 fed hakket hvitløk
4 ss hoisinsaus
2 ss crunchy peanøttsmør
1 ss soyasaus
1 dl vann
1 ts sesamolje
1 ss olje til steking
Peanøtter som topping
FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!
- Start med å koke scampi og risnudler hver for seg. Husk å sile ut vannet til risnudelen og la det renne av i en sil slik at nudelen er tørr til vi skal rulle sommerrullene. Her kan du gjerne koke flere timer i forveien. Fjern skallet på scampiene og deles på langs i to.
- Del den vietnamesiske skinken i skiver på ca. 0,5 cm tykke. Del hver skive i halv så du får halvmåner.
- Lag deretter sausen ved å varme en pannen på medium høy varme med litt matolje, og ha oppi hakket hvitløk til den får en gyllenbrun farge. Tilsett hoisinsaus, peanøttsmør og soyasaus og rør godt. Ta varmen ned til lav, og tilsett vann. Merk at sausen vil se veldig rennende ut (den vil bli tykkere etter avkjøling), men bland godt og la sausen putre i noen minutter. La den puttre til ønsket tykkelse, smak til med sesamolje og løft av platen.
HVORDAN RULLER VI?
Ønsker du å se step-by-step bilder, trykk her 🙂
- Dypp rispapir i en bolle med lunkent vann i maks 3 sekunder, og legg det på en tallerken. Rispapiret skal fortsatt være hard, men vil mykne mens du legger på ingrediensene. Legg på vietnamesisk skinke nederst og topp med salat, agurk, mynte og to halvmåner med vietnamesisk skinke rett over.
- Deretter legger scampi (den fine siden ned mot rispapiret), og risnudler litt lengre med litt avstand fra resten.
- Løft opp enden som er nærmest deg over rullen, og rull over en runde. Brett inn kantene og rull hele sommerrullen stramt fremover.
- Denne metoden gir deg fine ruller der scampiene og vietnamesisk skinke blir synlige. Du kan også bare legge alt oppå hverandre over rispapiret og rulle som du vil 🙂
Topp gjerne peanøttsausen med litt ekstra peanøtter om ønskelig og serveres med sommerrullene. Her kan du også legge alle ingrediensene på bordet slik at alle kan forsyne selv 🙂
TIPS:
- Vietnamesisk skinke / cha lua kan kjøpes i frysedisken fra asiatiske matbutikker. Denne tines på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet før bruk.
- Er du som oss og dipper mye i peanøttsaus, kan du doble sausen og evt. smake med litt sukker om ønskelig.
- Med hoisinsaus anbefales det Flying Goose eller Lee Kum Kee sin. Alle merker kan variere i salt nivået, så smak gjerne til etter egne ønsker.
Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu