Stekt Ris

Hver gang vi hadde resteris hjemme, lagde mamma alltid stekt ris. Både til frokost, lunsj, middag, med ingredienser vi hadde tilgjengelig hjemme. Dette kunne være så enkelt som med kun egg og mais, eller så fancy som med kinesiske pølser og andre grønnsaker. Hun fortalte meg hvor viktig det var å ikke kaste resterisen som vi hadde oppbevart i kjøleskapet, da tørre riskornet er ideelt til å lage stekt ris. Den vil trekke i seg sausene uten å bli for bløtt eller klebrig. I dag deler jeg denne grunnoppskriften med ingredienser vi vanligvis har hjemme hos oss 🙂

Ingredienser for 4-5 porsjoner

  • Ca. 650 g kokt ris (300 g ukokt), gjerne jasmine ris

  • 150 g bog skinke I terninger, eller andre proteiner

  • 100 g frosne erter

  • 2 egg

  • 1 boks mais (160 g)

  • 1 gulrot i terninger

  • 1 hakket vårløk

  • 1 fed hakket hvitløk

  • ½ hakket løk

  • SMAKSTILSETNINGER
  • 2 ss soyasaus (les tips)

  • 2 ss oystersaus

  • 1 ss sesamolje

  • 1/2 ts pepper

  • 1/4 – 1/2 ts salt

  • Olje til steking

FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!

  1. Varm opp ca. 2 ss med matolje i en stor pannen på medium høy varme, og fres hvitløk og løk til du får en gyllen farge. Ha oppi bog skinke, frosne erter, mais og gulrøtter, og stek i ca. 2-3 minutter. 
  2. Bland inn risen og alle smakstilsetninger godt inn – smak til med saltet. Skyv risen til den ene halvdelen av pannen, slik at den andre halvdelen er tom.
  3. Ha oppi ca. 1 ss olje på den tomme siden, og klekk inn to egg. Rør eggene i sirkelbevelser i ca. 1 minutt. La eggene bli litt faste, før du vender sammen med risen og brekker eggene opp i mindre biter.
  4. Ha helt til slutt i hakket vårløk og sesamolje, bland godt og server. Et tips til deg som elsker ekstra kick, er å tilsette litt chili olje eller Sriracha.

TIPS:

  • Her kan du bytte ut og erstatte proteiner og grønnsaker slik du vil.  Stekt ris kan også lages uten egg, og da hopper du bare over trinn nr. 3.
  • Dersom du skal koke ny ris til å lage stekt ris (gjelder både med riskoker i kjele); Ha i mindre vann enn du pleier, da fuktigheten fra grønnsakene og sausene vil gjøre risen for bløt og krebrig.
  • Her anbefales det en mild og god soyasaus, som f.eks. light soyasaus fra Lee Kum Kee eller Maggie.

Håper denne faller i smak,
Klem TuTu

4 Comments

  1. Har laget salat av bladsalat, eple og paprika/agurk plus olje. Det passet fint !

  2. Marina Borodovskaya

    Hei Elisabeth ! Gleder meg til å lage stekt ris. Jeg liker å spise rå grønnsaker ved siden av måltider og lurer på hvilke grønnsaker som passer best med stekt ris ? Tusen takk 🙂

    • Heisann og så hyggelig 🙂 Det er mye grønnsaker i risen, så vi serverer som regel kun som den er. Jeg har prøvd å servere med wokede/stekte/kokte grønnsaker som brokkoli, sopp og bok choy før. Men dersom du ønsker helt rå, så anbefaler egentlig bare at du serverer med akkurat de du liker, ettersom jeg ikke vet hvilken som er passelig som rå 🙂

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*