Pandesal

Disse små, søte brødene er blant de mest populære gjærbakstene i Filippinene. Disse er smakfulle med et hint av sødme og en unik skorpe dyppet i brødsmuler. Pandesal nytes ofte til frokost, men er også gode som snacks midt på dagen. Det finnes mange måter å servere pandesal på; alt fra å dyppe den oppi kaffen eller varm sjokolademelk, til å smøre på litt smør, peanøttsmør, kondensert melk, ost, kokos syltetøy osv. 🙂

Den perfekte helgefrokosten i mine øyer som jeg tror store og små vil bli glade for 🙂 Les gjerne også alle mine tips nederst ved spørsmål.

Ingredienser til 16 pandesal

 • 425 g hvetemel

 • 275 ml h-melk

 • 50 g sukker

 • 50 g smør

 • 1 egg (str l) romtemperatur

 • 2 ts tørrgjær

 • 1 ts salt

 • 1 ss hvetemel til å kna deigen

 • 1/2 ss olje til å smøre oppå deigen

 • 25 g griljamel som topping

FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!

 1. Start med bland sammen mel, sukker og salt sammen i en bolle. Deretter smelter du smør og melk sammen i en kjele. Ikke ha noe høyere enn medium høy varme. Når smøret akkurat er smeltet, heller du blandingen ut i en stor bolle. Temperaturen skal være noe varmere enn romtemperatur, dette gjør at heve prosessen går raskere. I melkeblandingen tilsetter du egg, tørrgjær og rører godt opp. Tilsett den tørre blandingen i den våte, og bruk en slikkepott til å blande til alt er godt kombinert. Velt ut deigen på benken med ca. 1 ss mel ekstra og kna deigen i ca. 7 min, til den blir glatt og fin. Strø ca. 1/2 ss olje i bollen og over deigen, slik at den ikke blir tørr under hevingen. Dekk formen med plastfolie og et håndkle på toppen, og la den heve ved et varmt sted i ca. 1 time – time og 30 min, etter hvor varmt det er. Deigen skal få hevet seg til dobbelstørrelse.
 2. Når deigen er ferdig hevet, velter du ut deigen og knar lett på den. Det skal ikke tilsettes noe mel ved dette stadiet. Fordel deigen i 16 like store emner på ca. 50 g hver, og form dem til runde små boller.
 3. Ha griljamel oppi en bolle og dypp hver av bollene oppi griljamelet. Hele bollen skal være godt dekket (du kan også fukte overflaten med litt vann, dersom noen blir litt tørre, slik at griljamelet setter seg bedre fast), og plasser dem på et stekebrett med litt avstand fra hverandre. Jeg foretrekker at de vokser litt innpå hverandre, men her velger du selv. Dekk formen med plastfolie og håndkle over, for å etterheve i ca. 45 min til. Husk å forvarme ovnen på 175 g, over og under i mellomtiden.
 4. Når bollene er ferdig hevet, steker du de midt inni ovnen i ca. 18-20 minutter.

Disse skal nytes varme, og du velger akkurat selv hvilke pålegg du ønsker. F.eks. de jeg har nevnt over, finne på din egen variant eller bare nyte som de er 🙂 På bildet har jeg brukt en ostehøvel for å få formen på smøret. Les gjerne mine oppbevarings nedenfor 🙂

Ta gjerne en titt på andre søtsaker du kan nyte i helgen her!

TIPS:

 • Merk at bollene er veldig små når du først former dem, men de vil etterheve og heve enda mer i ovnen 🙂 Dersom du foretrekker større frokost boller, kan du fint lage de større og justere steketiden etter det.
 • Pandesal som du har til overs, bør oppbevares i lufttett boks og varmes lett i mikroen eller ovnen før du skal nyte dem igjen.
 • Disse kan også fryses. Ha oppi en lufttett frysepose og varmes opp midt i ovnen, på 175 grader varmluft i ca. 7-8 min. Ovnen trenger ikke å forvarmes først.

Ha en riktig god helg,

klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*