Moo Ping

Også kalt thai grillspyd med svin. Disse er en populær gatemat i Thailand, og ikke minst like populære som festival mat her i Norge 🙂 Vi klarer sjeldent å gå forbi matboder dersom disse er på grillen, og den gode duften rekker lang vei. Sammensetningen av det søte, salte og saftige kjøttet gjør disse grillspydene lett til vår sommerfavoritt på grillen.

I autentsike oppskrifter brukes det koriander rot. Jeg har laget en forenklet versjon der dette ikke trengs, ettersom det ikke alltid er lett å få tak i. Dersom du får tak i koriander rot, kan det fint bankes og tilsettes i marinaden om ønskelig 🙂

Ingredienser for ca. 20 grillspyd

  • MARINADE
  • 3 nakkekoteletter på ca. 800 g

  • 2 fed hakket hvitløk

  • 3-4 ss brunt sukker / 50 g palmesukker

  • 2 ss soyasaus

  • 2 ss oystersaus

  • 1 ss mørk soyasaus

  • 1 ss fiskesaus

  • 1 ts bakepulver

  • 1/2 ts pepper

  • TILBEHØR
  • 0,5 dl kokosmelk til pensling

  • Kokt ris/ sticky rice

FREMGANGSMÅTE:

  1. Start med å blande alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Bruker du palmesukker, kan du først kutte den opp i tynne skiver slik at det blir enklere å blande ut. Bland sammen med alle ingrediensene, unntatt bakepulver i en bolle, og varmes i mikroen i ca. 1 min. Bruk en skje og press for å løse opp alt sukkeret før du tilsetter bakepulver. Bruker du brunt sukker, er det bare å blande sammen. Smak gjerne på marinaden om hvor mye sødme du ønsker, etter som ulike regioner har ulik måte å marinere på 🙂
  2. Del opp nakkekotelettene i tynne skiver på maks 0,5 cm på skrå. Legg kjøttet oppi marinaden, bland godt og la det marineres i minst 40 min eller lag den kvelden før.
  3. I mellomtiden kan du legge grillpinner i vann i minst 15, slik at de ikke blir brent under grillingen. Jeg bruker yakitori pinner som er litt kortere enn vanlige grillpinner.
  4. Når kjøttet er ferdig marinert, spyder du de inn i grillspydene. Husk å klemme og spre kjøttet litt flatt ut på pinnen, slik at det grilles raskere og jevnere.
  5. Disse kan både grilles, eller stekes på panne eller i ovnen. Vi la først grillspydene på grillen, og snur de når den nedre siden har fått en stekeskorpe. Kokosmelken gir en saftig og karamelisert skorpe til grillspydene, så pensle den stekte siden med et jevnt lag over alle spydene. Snu igjen når motsatt siden er ferdig stekt for å pensle de også. Du kan repetere og pensle mellom 3-4 ganger.

Da er det bare å servere disse aromatiske grillspydene med sticky rice eller kokt ris. Kan fint også nytes som de er 🙂

Ta gjerne en titt på flere grillspyder her!

TIPS:

  • Nakkekoteletter anbefales slik at kjøttet blir saftig og god.
  • Denne marinaden kan også brukes til andre proteiner eller grønnsaker.
  • Yakitori pinner er som regel kortere enn grillpinner og kan kjøpes fra asiatiske matbutikker og diverse matbutikker.
  • Jeg bruker Maggie Thai Soya Sauce fra asiatiske matbutikker. Bruker du andre merker er det greit å smake til mtp. saltnivået.
  • Mørk/dark soysauce er fra merket Lee Kum Kee og kan kjøpes fra asiatiske matbutikker.

Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu

2 Comments

  1. Hadde stor suksess med denne i dag 🙂 Blir det feil hvis jeg neste gang tar litt paprika og sopp på spydene også?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*