Mamma TuTu lot meg alltid utforske og være kreativ på kjøkkenet da jeg var liten, og det resulterte til mange morsomme og rare dumplings, vårruller og bao gjennom tidene. Men det hjalp meg også til å finne ut hva som funker, definitivt hva som ikke funker? og ikke minst bare få lov til å kose meg på kjøkkenet.
I dag deler jeg derfor en ny versjon av mine Sheng Jian Bao som fikk så hyggelige tilbakemeldinger på sist. Denne gangen har jeg byttet ut med kylling kjøttdeig og laget en flatere variant med ristede sesamfrø på utsiden. Sammensetningen resulterte til en herlig og aromatisk smakskombo, der begge sidene er sprø og gode 🙂
INGREDIENSER TIL 16 STK
- DEIG
350 g hvetemel
200 ml lunkent vann
2 ts sukker
1/2 ts tørrgjær
- KJØTTFYLL
400 g kyllingkjøttdeig
1 hakket vårløk
1 fed hakket hvitløk
1 ts revet ingefær
2 ss vann
2 ss oystersaus
1 ss soyasaus
1 ts sesamolje
1,5 ts sukker
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
- TILBEHØR
Sesamfrø (4 ss hvit og 1 ss svart)
Olje til steking
1,5 dl lunkent vann
FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!
- Start med å kombinere mel, tørrgjær og sukker i bollen til kjøkkenmaskinen. Tilsett lunkent vann og start maskinen på medium hastighet i 4-5 min til du får en jevn og fin deig. Løft deigen opp fra bollen, form en rund og fin bolle. Dekk deretter bollen og la den heve i ca. 1 time ved et varmt sted, deigen skal være minst dobbel i størrelsen.
- I mellomtiden kan du blande kjøttdeig, vårløk, ingefær og hvitløk sammen. Tilsett deretter alle smakstilsetningene og la fyllet marinere mens vi venter på deigen. Anbefales minst 40 min.
- Når deigen har doblet seg kan du velte den ut med litt mel på kjøkkenbenken. Kna godt i deigen så du fjerner alle luftboblene.
- Fordel deigen i 16 like store boller. Dekk de med et kjøkkenhåndkle mens du former dem.
- Bruk håndflaten din til å banke bollen flat ned. Deretter bruker du et kjevle og kjevler ut kun langs kanten, slik at deigen er tykkere i midten. Legg ca. 1 full ss med fyll i midten av deigen.
- Klem alle fire kantene inn mo hverandre på på bildet.
- Deretter samler du de fire kantene som peker ut også inn mot midten, slik at du får en rund bolle. Klyp deigen på toppen godt sammen.
- Snu bollen slik at den glatte siden peker opp. Bruk kjevlet til å rulle bollen forsiktig litt flat utover.
Deretter kan du pensle hver bolle med litt vann på den glatte siden, også dyppe rett oppi en skål med ristede sesamfrø.
- Varm opp en panne på medium høy varme med litt olje. Plasser ca. 5-6 stk med sesamfrø siden ned i pannen. Stekes i ca. 2-3 min til den siden får en fin farge.
- Snu om og tilsett 1,5 dl lunkent vann med en gang. Sett på lokk og senk varmen ned til medium. La de dampe i 10-12 min uten at du tar av lokket.
- Ta av lokket og skru opp varmen til medium høy igjen. Stekes i ca. 3-4 min, til det resterende vannet fordampet og bunnen blir sprø.
- Snu om igjen med sesamfrø siden ned i ca. 1-2 min, slik at begge sidene blir sprøe.
Jeg liker å blande 1 ss soyasaus, 1 ts eddik, noen dråper sesamolje og litt chili olje som dipping saus til disse. Anbefales på det sterkeste ettersom sausen gir en velbalansert smak til retten 🙂
Sjekk gjerne ut andre bao oppskrifter her 🙂
TIPS:
- Dersom du ikke har kjøkkenmaskin, kan du fint kna for hånd.
- Du kan også lage 20-24 boller om du ønsker mindre boller.
- Jeg bruker sauser fra merket Lee Kum Kee.
Ønsker dere en riktig fin dag,
Klem TuTu