Fried Mandu

Mandu er det koreanske navnet på dumplings, som både kan stekes, kokes, dampes, friteres eller i supper. Disse herlige dumplingsene er ofte større og mildere i smaken enn f.eks. kinesiske dumplings. De serveres gjerne derfor en syrlig og søt soyasaus blanding for å balanser og løfte smakene. Bli med å lage disse enkle pannestekte mandu som du ofte finner som street-food i Sør-Korea.

ingredienser til ca. 40 mandu

  • MANDU FYLL
  • 400 g kjøttdeig

  • 150 g ferdig bløtet søtpotet nudler

  • 100 g hakket hodekål

  • 1 egg

  • 1 hakket vårløk

  • 1 fed hakket hvitløk

  • 3 ss soyasaus

  • 1 ss sesamolje

  • 1 ts sukker

  • 1/2 ts pepper

  • 1/4 ts salt

  • DIPPING SAUS
  • 2 ss soyasaus

  • 1,5 ss vann

  • 0,5 – 1 ts eddik

  • 1 ts sukker

  • 0,5 ts sesamolje

  • Chili flakes

  • Sesamfrø

  • TILBEHØR
  • Dumplings ark

  • 2 ss olje til steking

  • 1 dl vann til damping

  • 1 ts sesamolje til steking

FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!

Start med å kombinere alle ingrediensene til fyllet unntatt smakstilsetningene; kjøttdeig, ferdig bløtet glassnudler som du deler opp i ca. 2-3 lange strimler (lest tips), hodekål, vårløk, hvitløk og egg, i en stor bolle. Når alt er godt blandet opp, tilsetter du resten av ingrediensene og blander fyllet godt sammen. La fyllet marineres i minst 1 time i kjøleskapet eller over natten.

I mellomtiden kan du blande sammen alle ingrediensene til sausen. Koreanske mandu er som nevnt over milde og runde i smaken, og denne sausen vil gi en perfekt balanse til dumplingsene 🙂

HVORDAN BRETTER VI?

  1. Her legger du 2 ts med fyll på den ene siden av dumplingsarket. Spre fyllet litt ut slik at det er ca. 1 cm. igjen langs kanten som er uten fyll.
  2. Ta litt vann langs hele dumplingsarket. Løft den siden om er nærmest deg, uten fyll, over for å møte den andre siden. Klem deretter kantene godt fast, slik at de ikke åpner seg opp under stekingen (les tips).

Denne super enkle brette metoden gjør at hele prosessen går mye raskere, og samtidig en morsom aktivitet å gjøre sammen med barna.

STEKING:

  1. Varm 2 ss olje i en panne og legg mandu på pannen den er varm. Jeg steker ca. 10 stk i hver panne.
  2. Etter et par min snur du om på dumplingsene når de har fått en sprø og gyllnebrun stekeskorpe. La den andre siden også få sammen farge. Senk deretter varmen ned på medium og tilsett 1 dl vann. Sett på lokk og la de dampe i ca. 5-6 min eller til vannet er tom. Steker du færre enn 10 stk per gang, kan du ha mindre vann oppi.
  3. Ta av lokket når vannet nesten er tom i pannen og la det resterende vannet fordampe og oljen som er i pannen steke bunnen sprø igjen. Dette vil ta 2-3 minutter.
  4. Vær skånsom når du snur dumplingsene over på den andre siden. Tilsett litt sesamolje om du ønsker for ekstra aroma, og stekes på medium varme i noen få minutter til, til den siden også blir sprø.

Da er disse ferdige, dere 🙂 Serveres med den søte og syrlige sausen, sammen med litt chilisaus om du ønsker en sterk saus.

Ta en titt på andre dumplings oppskrifter her 🙂

TIPS:

  • Du kan enten koke nudelen til al dente konsistens, eller legge de en en stor bolle og ha kokende vann over til bløting i ca. 7 min.
  • Dersom du har veldig tørre dumplingsark som ikke sitter så godt fast med kun vann, kan du piske sammen et egg og bruke det som «lim» i stedet. Husk å klemme hardt
  • Dersom du ønsker å servere de som de er uten soyasaus, kan du ha 1 ekstra ss med soyasaus i fyllet.
  • Jeg bruker Gyoza ark fra Happy Belly.
  • Jeg har brukt hodekål, men du kan også ha løk, sopp eller andre grønnsaker oppi.
  • Koreanske søtpotet nudler kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. De er Tykkere enn vanlige glassnudler, men du kan fint erstatte de med glassnudler.
  • Disse kan fint fryses etter at du har brettet de.

Håper dere vil teste disse,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*