Japanske Melkeboller

God søndag!

Etter at jeg la ut bilder av disse magiske melkebollene som er inspirert av de populære japanske melkebrød eller Hokkaido Milk Bread denne uken, har det vært STOR etterspørsel på oppskriften. Gleden er derfor ekstra stor å dele denne i dag, og jeg har fått bilder på Instagram av flere som har ingrediensene klare hjemme allerede 🙂

Japanske milk buns / melkeboller har den saftigste, luftigste og mykeste konsistensen jeg noen gang har smakt. Disse holder seg like bra dagen etter og er akkurat passe søte. Hele huset duftet helt himmelsk da jeg bakte disse, og gleden var like stor da vi kunne kose oss med disse til frokost dagen etter. I tillegg har jeg også filmet hele prosessen på Instagram for de som foretrekker det. La oss bake verdens beste boller sammen 🙂

ingredienser til 12 melkeboller

  • 400 g mel

  • 225 ml lunken H-melk

  • 100 – 125 g sukker

  • 40 g mykt romtemperert smør

  • 3 ts tørrgjær for søtbakst

  • 1 ts vaniljesukker

  • 1/4 ts salt

  • Maisenna / melis til topping (kan sløyfes)

FREMGANGSMÅTE:
PS! for step-by-step video, ta en titt på @alt_asiatisk på Instagram kl.13.00!

  1. PS! Du kan fint bruke kjøkkenmaskin til denne oppskriften. Start med å kombinerer mel, sukker (100 g sukker er passe nok søte for min smak, og de vil alltid smake søtere etter avkjøling enn når de er varme) og vaniljesukker i en bolle. Deretter kan du varme opp melk til den akkurat blir lunken. Bland inn tørrgjær i melken og rør blandingen sammen. Tilsett dette i melblandingen og bland godt med en slikkepott eller lignende. Når deigen begynner å komme sammen tilsetter du helt til slutt salt. Kna helt til deigen slipper bollen (les tips nr.2 nederst). Strø ca. 1/2 til 1 ss med mel på kjøkkenbenken og kna deigen helt til den blir jevn og fin.
  2. Klem deigen litt flat og spre det myke smøret på deigen. Kna og kombiner smøret og deigen sammen.
  3. Dette kan virke som et evigshets prosjekt og deigen bare ser ut som bilde nr.3, men bare forsett så vil den komme sammen og bli glatt og fin. Tok meg ca. 5-7 min 🙂
  4. Når deigen har blitt glatt og fin, smører du en bolle med litt smør og legger deigen oppi. Dekk bollen og la deigen heve i ca. 1,5 timer (+/-) ved et varmt sted, eller aller helst i ovnen på 50 g over og under varme, til den blir dobbel i størrelsen.
  1. Når deigen er ferdig hevet. Ha ca. 1 til maks 2 ts mel på kjøkkenbenken og velt ut deigen.
  2. Del deigen i 12 like store boller eller vei opp ca. 75 g hver om du ønsker å være nøyaktig. Dekk en form med bakepapir og legg bollene oppi med litt plass mellom hverandre. Formen min er ca. 22×33 cm stor.
  3. Dekk formen med et håndkle. La de etterheve i ca. 30-45 min til ved et varmt sted eller tilbake i ovnen på 50 grader. Husk å forvarme ovnen på 180 grader når heve tiden nærmer seg over.
  4. Før de settes i ovnen, kan du strø et veldig lett lag med maisenna over toppen slik at de får den signatur milk buns /milk bread utseendet. Dette er helt valgfritt og du kan f.eks. også strø litt melis på toppen etter at de kommer ut fra ovnen og er avkjølte også – dette gir best smak. Legg disse inn midt i ovnen på 180 grader i ca. 13-15 min.

Jeg elsker å spise disse helt nystekte, og den duften som kommer ut fra ovnen er virkelig helt magisk. Som nystekte er de ikke så søte, og vi elsker derfor å ha litt syltetøy oppå. Disse smaker søtere når de er avkjølt eller om du varmer opp dagen etter 🙂

Disse er aller best samme dag, men oppbevarer du dem i en lufttett boks, syns jeg de fortsatt er veldig gode dagen etter. Ønsker du å få den nybakte konsistensen, anbefales det å varme disse i mikro i 15-20 sekunder! Blir de ekstra gode og myke, og dufter helt magisk igjen 🙂

For andre søtsaker, ta en titt her 🙂

TIPS:

  • Dersom du ikke har tørrgjær, kan du erstatte med 3/4 pakke fersk gjær.
  • Du kan også bruke kjøkkenmaskin med eltekrok til denne oppskriften.
  • Fuktigheten i melet kan avgjøre hvor våt eller tørr deigen blir. Så dersom den blir så våt at det blir vanskelig å jobbe med, kan du tilsette 2 ss mer mer.
  • Hevingtips: Jeg pleier alltid å forvarme ovnen på ca. 50 grader før jeg starter med deigen. Når deigen er ferdig eltet, pakker jeg den sammen og legger den i ovnen slik at heve tiden går raskere. Du kan også justere ned til 25 grader etter at det har gått 45 min – 1 time. Det samme gjør jeg når bollene skal heves for andre gang.
  • Har du ikke tørr gjær for søtbakst kan vanlig tørrgjær eller fersk gjær også brukes. Bare husk å gjøre om mengden om du bruker fersk.
  • Du kan fint bruke en står langpanne dersom du ikke har en form. Det kan du også høre om du ikke foretrekker myke kanter 🙂
  • Dersom du ønsker å servere disse som myke melkebrød eller rundstykker, kan du ha litt mindre sukker oppi.

Ønsker deg en riktig fin dag videre og send meg gjerne bilde av resultatet på Instagram 🙂
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*