Japanske Melkeboller

God søndag!

Etter at jeg la ut bilder av disse magiske melkebollene, som er inspirert av de populære japanske melkebrød eller Hokkaido Milk Bread denne uken, har det vært STOR etterspørsel på oppskriften. Gleden er derfor ekstra stor å endelig dele denne i dag, og du finner også step-by-step video under mine høydepunkter på Instagram 🙂

Japanske milk buns / melkeboller har den saftigste, luftigste og mykeste konsistensen jeg noen gang har smakt. Disse holder seg like bra dagen etter og er akkurat passe søte. Hele huset duftet helt himmelsk da jeg bakte disse, og sparte noen få til frokost dagen etter som virkelig falt i smak. La oss bake verdens beste boller sammen 🙂

ingredienser til 12 melkeboller

  • 400 g hvetemel

  • 225 ml lunken H-melk

  • 100 – 125 g sukker

  • 40 g mykt romtemperert smør

  • 3 ts tørrgjær for søtbakst

  • 1 ts vaniljesukker

  • 1/4 ts salt

  • Maisenna/hvetemel/ melis til topping (kan sløyfes)

FREMGANGSMÅTE:
PS! for step-by-step video, ta en titt på @alt_asiatisk på Instagram kl.13.00!

PS! Du kan fint bruke kjøkkenmaskin til denne oppskriften. Følg denne fremgangsmåten her 🙂

  1. Start med å kombinerer mel, vaniljesukker, sukker og salt (100 g sukker er passe nok søte for min smak, og de vil alltid smake søtere etter avkjøling enn når de er varme) i en bolle. Deretter kan du varme opp melk til den akkurat blir lunken. Bland inn tørrgjær i melken og rør blandingen sammen. Tilsett dette i melblandingen og bland godt med en slikkepott eller lignende. Strø ca. 1/2 til 1 ss med mel på kjøkkenbenken og kna deigen helt til den blir jevn og fin.
  2. Klem deigen litt flat og spre det myke smøret på deigen. Kna og kombiner smøret og deigen sammen.
  3. Dette kan virke som et evigshetsprosjekt og deigen bare ser ut som bilde nr.3, men bare forsett så vil den komme sammen og bli glatt og fin. Tok meg ca. 5-7 min 🙂
  4. Når deigen har blitt glatt og fin, smører du en bolle med litt smør og legger deigen oppi. Dekk bollen med kjøkkenhåndkle og la deigen heve i ca. 1 time i ovnen på 50 grader over og under varme, til den blir mer enn dobbel i størrelsen.
  1. Når deigen er ferdig hevet. Ha ca. 1 til maks 2 ts mel på kjøkkenbenken og velt ut deigen.
  2. Del deigen i 12 like store boller eller vei opp ca. 75 g hver om du ønsker å være nøyaktig. Dekk en form med bakepapir og legg bollene oppi med litt plass mellom hverandre. Formen min er ca. 27×38 cm stor.
  3. Dekk formen med et håndkle. La de etterheve i ovnen på 50 grader i ca. 30-45 min til. Husk ta formen ut av ovnen for å forvarme ovnen på 175 grader når heve tiden nærmer seg over.
  4. Før de settes i ovnen, kan du strø et veldig lett lag med maisenna/hvetemel over toppen slik at de får den signatur milk buns /milk bread utseendet. Dette er helt valgfritt og du kan f.eks. også strø litt melis på toppen etter at de kommer ut fra ovnen og er avkjølte også – dette gir best smak. Legg disse inn midt i ovnen på 175 grader i ca. 13-15 min.

Jeg elsker å spise disse helt nystekte, og den duften som kommer ut fra ovnen er virkelig helt magisk. Som nystekte er de ikke så søte, og vi elsker derfor å ha litt syltetøy oppå. Disse smaker søtere når de er avkjølt eller om du varmer opp dagen etter 🙂

Disse er aller best samme dag, men oppbevarer du dem i en lufttett boks, syns jeg de fortsatt er veldig gode dagen etter. Ønsker du å få den nybakte konsistensen, anbefales det å varme disse i mikro i 10-15 sekunder! Da blir de ekstra gode og myke, og dufter helt magisk igjen 🙂

For andre søtsaker, ta en titt her 🙂

TIPS:

  • Dersom du ikke har tørrgjær, kan du erstatte med 3/4 pakke fersk gjær.
  • Du kan også bruke kjøkkenmaskin med eltekrok til denne oppskriften, følg denne fremgangsmåten her.
  • Fuktigheten i melet kan avgjøre hvor våt eller tørr deigen blir. Så dersom den blir så våt eller tørr, kan du tilsette litt mer melk eller mel.
  • Du kan fint bruke en stor langpanne dersom du ikke har en form. Det kan du også gjøre om du ikke foretrekker myke kanter 🙂
  • Disse kan fint fryses og tines helt i romtemperatur før du varmer de opp igjen i noen minutter på 175 grader. Da blir de som nybakte igjen.

Kokeboka mi er også endelig ute, og kan kjøpes både i butikk eller på nett her 🙂

Ønsker deg en riktig fin dag videre og send meg gjerne bilde av resultatet på Instagram 🙂
Klem TuTu

10 Comments

  1. Han Do-Jiem

    Som en 11 år gammel jente, er denne nettsiden helt fantastisk for meg!!!

  2. Hei. Jeg har et problem at jeg lar deigen i en bolle og sette den på ovnen men den hever seg ikke så sånn dobbelt så stor, den hevde bare litt. Hvordan kan jeg fikse det eller er det noe grunn til det ? Tusen takk

    • Heisann! At deigen ikke hever kan skyldes flere grunner, lister opp noen så du kan se om det kan skyldes noen av de 🙂
      1. Var melken på lunken temperatur da du rørte inn tørrgjær? Hvis den er for varm, hever den ikke.
      2. Eltet du for hånd eller maskin? Hvis maskin, har jeg lagt til link til fremgangsmåte for det. Det er viktig at man ikke elter for høy hastighet eller for lenge. Overelting kan bidra til at deigen blir for hard og heves derfor ikke optimal.
      3. Jeg har ti nivåer på maskinen og skrur fra 1 til 2, for at deigen skal rolig, men sikkert bli smidig og fin. Tilpass hastigheten til din maskin for å slippe overelting og øking i temperatur.

  3. Kristina

    Hei ? kan man bruke lettmelk? Gleder meg til å prøve disse imorgen ♥️

  4. Min nye bolleopskrift her i huset. Får aldri noe igjen de forsvinner like fort som jeg får laget de.

  5. Elin Aase

    Oppbevarte bollene i en pose, var like gode som bakedagen ?
    Kjempegode boller, elsket av hele familien

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*