Wonton Dumplings

God tirsdag dere! 

Et av mine favoritt minner som liten var å lage vårruller, wonton eller andre spennende vietnamesiske kaker med mamma. Jeg syns alltid det var så stas å wrappe ting, og ikke minst like fascinerende å se hvordan de former seg i damperen. Som voksen er dette blitt en slags terapi, og jeg elsker å kun fokusere på å forme disse selvom hverdagen kan være noe travelt. Dersom du har småbarn anbefaler jeg å lage wonton sammen med dem. De små kommer til å synes at det er kjempe stas 🙂 

ingredienser til ca. 50 wonton

  • 500 g svineribbe

  • 12 reker

  • 2 sjalottløk

  • 2 fed hvitløk

  • 2 ss fiskesaus

  • ½ ss sukker

  • 2 ts svinebuljong

  • 2 ts sesamolje

  • ½ – 1 ts pepper

  • TILBEHØR
  • Wonton wrapping

  • Vann


FREMGANGSMÅTE:
Start med å fjerne skinnet på ribben og kutt den opp i små skiver. Videre skreller du skallet på rekene, sjalottløk og hvitløken. Ha først ribben oppi en kjøkkenmaskin og kvern kjøttet i par runder. Deretter legger du oppi sjalottløk og hvitløk og kjører par runder til. Når kjøttet ser ut som små terninger, kan du legge oppi reker. Anbefales å dele hver reke i 4-5 biter før du legger de oppi. Kvernes til du akkurat ser at kjøttet og rekene er kombinert. 

Nå kan du tilsette alle smakstilsetninger fra listen over. Bruk gjerne hansker og bland ingrediensene godt i fyllet. La fyllet marineres minst 1 time. Se gjerne tips. 

HVORDAN WRAPPER VI?

1. Legg en wonton wrapping på håndflaten din, eller på en tallerken. Legg ca. 1 stor ts med fyll i midten av arket. Pensle deretter den ytterste kanten med vann. 
2. Brett wrappingen sammen, slik at du får en trekant. Klem kantene godt sammen. 
3. Deretter samler/bretter du den ene siden helt til du møter toppen i midten. 
4. Gjenta prosessen på motsatt side. Klem brettene godt så de ikke mister form under dampingen.

Damp disse i en bambus damper (eller andre alternativer) i ca. 10-12 min på medium – medium høy varme. 

Mamma la alltid ferdig dampet wonton oppi en stor kurv, og jeg gikk alltid frem og tilbake og spiste meg mett på dem, uten noen dipp eller supper ved siden av. De er akkurat passe i smak, like gode varme som kalde, men server gjerne med soyasaus og chilisaus for litt variasjon i smakene 🙂  

TIPS:

  • Svinebuljong og wonton wrapping er kjøpt fra asiatisk matbutikk
  • Du kan fint lage kjøttfyllet dagen før og oppbevare det i kjøleskapet. Da går det mye raskere å wrappe og dampe dem når du kommer hjem.
  • Har du kjøttfyll til overs, kan du fryse det ned.
  • Du kan fint også bruke kjøttdeig av svin, som denne oppskriften.
  • Dersom du ikke har damper, kan du også koke disse. Når vannet koker og bobler, legger du oppi wonton, vent til de flyter opp, så tar du på lokk og koker i ca. 2 min til.
  • Ferdig dampede wontons kan fint oppbevares i kjøleskapet et par dager før de varmes opp igjen og nytes.

Her finner du også tidligere dumplingsoppskifter!

Ønsker dere en riktig fin dag videre 🙂 
Klem TuTu

4 Comments

  1. Hei. Kan man lage disse på forhånd og varme de opp igjen?

  2. Hei! Ser så godt ut! Kan man wrappe ferdig wonton-ene og oppbevare dem i kjøleskap frem til de dampes? Feks brette de ferdig kl 15 og dampe dem kl 19? Tusen takk for hjelpen!

    • Heisann Astrid! Det skal gå fint å oppbevare de litt i kjøleskapet som du beskriver før de skal dampes 🙂 Husk da å strø litt mel på fatet og legg en og en ved siden av hverandre, ikke oppå. Dersom du ser at noen kan klistre seg i hverandre, kan du også strø litt mel på kanten av wontonsene. Dekkes med plastfolie slik at toppen ikke blir tørr i kjøleskapet 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*