Vietnamesiske Sommerruller med Peanøttsaus

Vietnamesiske sommeruller, eller Goi Cuon, er en rett vi kan ha på menyen flere ganger i uken. Så enkelt, friskt og fylt med masse ulike konsistenser. Dette er versjon uten kjøtt, og det er denne vi foretrekker mest her hjemme. Prikken over i´n må være den nydelig peanøttsausen, som løfter retten enda høyere opp på listen over mine favoritt street food retter. 

Forskjellen på disse og vietnamesiske vårruller, er at disse ikke blir frityrstekt, og skal spises helt ferske. Dersom du har lyst på vårruller, har jeg lagt ut oppskriften på min mors autentiske vårruller her. Hvis du har det travelt, og ønsker kjempegode vårruller på 1,2,3, kan du teste disse super sprø Lumpia her!

ingredienser til 12 sommerruller

 • 22 scampi

 • 150 g tørket risnudler

 • 12 garlic chives

 • 12 lange smaler biter av agurk

 • 1 stor gulrot i tynne strimler

 • Koriander

 • Mynteblader

 • Salatblader

 • PEANØTTSAUS
 • 2 fed finhakket hvitløk

 • 4 ss hoisinsaus

 • 2 ss crunchy peanøttsmør

 • 1 ss soyasaus

 • 1 dl vann

 • 1 ts sesamolje

 • Peanøtter til topping

 • TILBEHØR
 • 12 rispapir

 • Vann til dipping

FREMGANGSMÅTE:
Start med å koke risnudler etter anbefalt tid på pakningen. Skyld med vann når den er ferdig og la vannet renne ut gjennom en sil. 

Kok deretter opp rekene. Jeg pleier å rense dem med salt, og koker de med skall på. Slipp rekene oppi kokende vann på høy varme, og ta de ut etter 2 minutter (avhengig av str. på rekene dine), og skyldes i kaldt vann. Deretter fjerner du skallet og deler reken i to langs ryggen. Husk å fjerne evt. tarmposen i ryggen. 

FREMAGANGSMÅTE FOR PEANØTTSAUS:

Varm pannen på medium høy varme med litt matolje og ha oppi hakket hvitløk til den får en gyllenbrun farge. Tilsett hoisinsaus, peanøttsmør og soyasaus og rør godt. Ta varmen ned til lav, og tilsett vann. Merk at sausen vil se veldig rennende ut (den vil bli tykkere etter avkjøling), men bland godt og la sausen puttre i noen minutter.

Min stod på ca. 2-3 minutter, men dersom du foretrekker mer flytende, kan du løfte kjelen av platen tidligere. Ha helt til slutt i sesamolje før du heller sausen ut i individuelle serveringsboller. Topper gjerne med knust peanøtt over. 

HVORDAN RULLER VI?

1. Dypp rispapir i en bolle med vann i maks 3 sekunder(skal ikke være varmt vann), og legg på en tallerken. Rispapiret skal fortsatt være hard. Legg på et salatblad, en skive agurk, litt gulrot, risnudler, koriander og mynte, lag på lag oppå hverandre. 
2. Løft opp enden som er nærmest deg over rullen, og rull over en runde. 
3. Brett inn kantene, legg på 4 reke halvdeler, den ytterste siden ned mot rispapiret. Legg deretter en garlic chive oppå rekene. 
4.Ta godt tak i rullen og rull hele veien over 🙂 

Da er det bare å hive innpå disse friske og knasende gode sommerrullene! Jeg spiser dem året rundt uavhengig av årstid 🙂 Ha gjerne litt Sriracha oppi peanøttsausen din dersom du ønsker litt kick. 

Dersom du vil spare tid, kan du også legge alle alle ingrediensene på bordet, så kan alle gjestene eller familiemedlemmer rulle disse selv. Da kan man bestemme selv hvor mye man ønsker å ha i sin egen rull, og det blir nesten som en underholding ved middagsbordet 🙂 

TIPS: 

 • Dersom du ønsker mer proteiner, kan du også ha tofu oppi. Ønsker du kjøtt, anbefales svin eller kylling.
 • Jeg elsker at sausen min har masse deilige chunk med peanøtter, men dersom du foretrekker en glatt saus, kan du fint bruke creamy peanøttsmør.
 • Merk at hoisinsaus kommer i ulike konsistenser og kan variere på smak. Smak derfor til med vann og evt. sukker på din egen saus.
 • Dersom du spiser mye saus, kan du gange oppskriften med 0,5 eller doble den.
 • Ønsker du flere sommerruller oppskrifter? Sjekk hele samlingen her 🙂

Da håper jeg at dere elsker disse like mye som meg, og legg gjerne igjen kommentar dersom dere har noen spørsmål til oppskriften 🙂 
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*