Sticky rice er noe jeg har spist mye av fra barndommen. Mamma og pappa pakket alltid med flere poser med de søte, rosa og velsmakende godbitene hver gang vi skulle på fisketur, eller hadde en lang kjøretur foran oss. I mine øyner var dette en delikatesse, og det er fortsatt like koselig å få dette servert når jeg kommer hjem. I dag vil jeg dele en versjon som passer mer til lunsj eller middag med dere. Min egen versjon av Xoi Man. Helt perfekt å lage i store mengder til større sammenkomster.
Ingredienser til 6 porsjoner
- TIL RISEN
400 g glutinous rice
1 ss matolje
2 ts dark soyasaus
2 ts kylling buljong
3,5 – 4 dl vann
- TILBEHØR
200 g cha lua (vietnamesisk skinke)
100 g lap xuong (kinesisk pølse)
50 g cha bong (vietnamesisk kjøtt floss)
3 ss sprøstekt stekt sjalottløk/løk
2 ss vann
3 ts soyasaus
1,5 ts sukker
¼ ts pepper
- VÅRLØK OLJE
3 vårløk
3 ts olje
¼ salt
FREMGANGSMÅTE FOR STICKY RICE
Denne retten tar ca. 1 time og 30 min å lage der 45 min går til å bløte opp risen.
Jeg liker å ha ingrediensene ferdig kuttet og målt opp, slik at det går mye raskere å lage retten 🙂
Start med å vaske risen, og la den ligge i vann i minst 45 minutter.
Deretter heller du ut alt vannet, tilsetter matolje, dark soyasaus og kylling buljong og blandet det godt inn i risen. Ha deretter i 3,5 – 4 dl vann og kok risen i en riskoker.
FREMGANGSMÅTE FOR TILBEHØR
Kutt kinesisk pølse i tynne biter. Varm opp olje og stek hvitløk på medium høy varme til gyllenbrune. Stek deretter pølsene sammen med hvitløk og vann.
Når du ser at pølsene har trukket i seg alt vannet, har du oppi vietnamesisk skinke som har blitt kuttet i strimler. Ha i soyasaus, sukker og pepper, og stek i ca 3 – 4 minutter til du får en fin farge. Legg til side.
FREMGANGSMÅTE FOR VÅRLØKOLJE
Ha vårløkringer sammen med matolje og salt i en bolle. Legg deretter bollen i mikrobølgeovn i ca 30-40 sekunder. Bland alt godt sammen når du tar den ut.
Legg et lag med sticky rice, ønsket mengde med kjøtt tilbehøret, cha bong, sprøstekt løk og helt til slutt vårløkoljen, lag på lag oppå hverdandre.
I større sammenhenger, anbefaler jeg å dandere dette på et stort fat eller en form. Denne retten er alltid populær!
TIPS:
- Jeg fant alle ingrediensene i asiatisk matbutikker
- Det er asiatisk kyllingbuljong som er brukt her
- Dersom du ikke har riskoker, kan glutinous risen også dampes
Ønsker du flere vietnamesiske oppskrifter? Sjekk her 🙂
Håper det smaker, og riktig fin dag videre 🙂
Klem TuTu