Tempura Maki

Tempura maki er et kjempepopulær alternativ på alle sushi menyer, og ikke minst en populær rett her hjemme. Det er lite som slår de sprø rekene, den litt søte risen, sammen med kremet avokado. Den beste trioen for ganen! Sushi høres kanskje komplisert ut, og i dag deler jeg derfor hvordan du enkelt kan lage dette på egen hånd. 

ingredienser for 3 tempura scampi ruller

  • 6 scampi

  • 6 skriver / ½ avokado

  • 50 g panko

  • 3 noriark (1 hel + ½)

  • 1 ½ ss sesamfrø

  • SUSHI RIS:
  • 300 g kokt sushi ris (ca. 150 g ukokt ris)

  • 1,5 dl vann

  • 1 ½ ss sushi eddik

  • 1 ss sukker

  • ½ ss sake

  • ½ ts salt

  • TEMPURA RØRE
  • 150 ml vann

  • 100 g mel

  • 1 ss olje

  • ½ ts bakepulver

  • ¼ ts salt

  • Matolje til steking

  • TILBEHØR
  • Soyasaus

  • Ingefær

  • Wasabi

FREMGANGSMÅTE FOR SUSHI RIS: 

Rens risen og kok den sammen med ca. 1,5 dl vann og ½ ss sake. Jeg bruker riskoker. I mellomtiden koker du eddik, sukker og salt sammen. Når sukkeret er ordentlig oppløst, setter du blandingen til side for avkjøling.

Når risen er kokt, bruker du en risskje eller en stor skje for å vende eddik blandingen inn. Risen skal trekke i seg alt væsken uten at du brekker riskornet. Sett til side mens du forbereder røren til tempura. 
 

FREMGANGSMÅTE FOR TEMPURA RØRE:

Bland sammen mel, bakepulver og salt i en bolle. Tilsett vann og visp til røren blir jevn og glatt. Ha i oljen og bland en siste gang. 

La røren stå og hvile i minst 10 minutter mens du forbereder scampiene.
 

FREMGANGSMÅTE FOR SCAMPI:

Rens scampiene, fjern skallet, men behold halen på. Fjern ryggraden med en grillspyd. Legg den på ryggen, kutt ca. 5-6 hakk bortover. Bør ikke være dypere enn ½ cm. Snu deretter scampien og press den ned. Du skal høre at det “knekker” litt i scampien. Dette er for at scampien skal være rett, fin og klar til å rulles. 
 

STEKINGEN: 

Varm rikelig med olje på medium høy varme. Dypp scampi i røren slik at hele scampien skal være dekket bortsett fra halen. Legg deretter over til en tallerken med panko. Rull scampien frem og tilbake og press litt i slik at pankoen sitter godt i scampien. 

Sjekk om oljen er klar ved å droppe litt panko i oljen. Dersom den flyter raskt opp og bobler betyr det at oljen er klar. Dropp scampien oppi, stek til du får en fin farge på begge sider. 

SLIK RULLER DU: 


1. Legg ½ noriark på en sushi matte, med den glatte siden ned. Legg ca. 1/3 av risen på arket. Spre risen godt ut. 
2. Strø sesamfrø på risen og bruk håndflaten for å pressen frøene litt ned i risen. 
3. Snu noriarket og risen. Legg 2 skiver avokado og 2 scampi oppå arket. 
4. Legg tomlene dine under matten. Ta tak i matten og arket, brett over fyllet slik at den øverste enden pakker inn fyllet (akkurat som når du ruller et ark). Fortsett prosessen og dra hele arket ved hjelp av matten over til enden, slik at alt henger sammen. Klem litt frem og tilbake slik at hele rullen blir fin og jevn. Pass på at du ikke presser altfor hardt. 

Da har du en tempura maki 🙂 Del rullen opp i 6-8 like store biter, og server gjerne med soyasaus, ingefær og wasabi. 

TIPS: 

  • Røren er mer enn nok til 6 scampi. Jeg liker å lage litt ekstra slik at scampien kan dyppes ordentlig oppi. Dersom du ønsker kan du gjerne halvere mengden.
  • Dekk gjerne sushi matten med plastfolie. Dette for å unngå at risen sitter fast i matten.
  • Det kan være en fordel å ha en skål med vann til å dyppe fingrene dine oppi når du legger på risen, slik at den ikke klebrer seg på fingrene dine.
  • Fukt et håndkle med vann, og dra kniven gjennom for å rense hver gang du skal kutte for å fine og rene biter.

Ønsker alle en strålende fin dag videre, og følg meg gjerne på mine sosiale medier for daglige updates og how-to-videoer 🙂
Klem TuTu

4 Comments

  1. Hvor får du kjøpt tobikorogn? Finner ikke det på butikken min..

  2. Glæmte jo seff å ta bilde,men lagde coffee’n og ja!!!! den va vældig god🤗 får ta bilde i morra… 😉

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*