God fredag alle sammen 🙂
Er det flere av dere som har skoleferie/sommerferie fra og med i dag? På Alt Asiatisk fortsetter jeg å legge ut oppskrifter hele sommeren, så jeg håper dere vil følge med 🙂
I dag skinner solen ute hos oss, og jeg har derfor lyst til å dele en perfekt sommerrett for dere. Denne retten er superenkel å lage, og det eneste du trenger å forberede på forhånd er “Mentsuyu” som er en kraft laget med soyasaus, sake, mirin, bonito flakes og kombu (sistnevnte fant jeg ikke i butikken). Dersom du ønsker en helt vegetarrett, kan du lage kraften uten bonito flakes. Her får du en cold-udon suppe med chilibambus, bløtkokt egg og andre godsaker 🙂
ingredienser for 4 porsjoner
125 ml soyasaus
145 ml mirin
50 ml sake
15 g bonito flakes
*Iskaldt vann til etterblanding*
- TILBEHØR
Udon til 4 porsjoner
4 kokt egg
2 bokser bambus (1 ss matolje, 1 ts sukker, 1 ts sesamolje, 1/4 ts salt, 1 ts chiliolje)
1 tomat
1/2 agurk
Nori
Sesamfrø
Vårløk
FREMGANGSMÅTE:
Start med å koke kraften ved å ha sake i en kjele på medium høy varme. La den koke i ca. 45 sekunder, og senk varmen ned til medium eller lav. Tilsett soyasaus, mirin og bonitoflakes, og la kraften puttre i 5 minutter. Avkjøl kraften helt før bruk.
Det er viktig at alle elementer i denne retten er kald. Pass derfor på å skylde udon rikelig med kaldt vann etter at du har kokt den. Med bambus, varmer du opp en kjele med matolje, og steker bambusen med sukker, sesamolje, salt og chiliolje i ca. 2-3 minutter).
Legg udon, agurk, egg, nori, bambus og tomater på en tallerken eller i en bolle. Bland 2 dl av den nedkjølte kraften med ca. 6 dl iskaldt vann. Og hell 2 dl av den utblandet kraften i hver tallerken. Topp med litt sesamfrø og hakket vårløk.
Her har dere en perfekt sommernudel for det deilige sommerværet 🙂
TIPS:
- Bonito flakes, mirin og sake kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Sistnevnte sammen med soyasaus kan også kjøpes på Kiwi eller Meny.
- Dersom du ønkser retten helt vegetar versjon, kan du fint utelate bonito flakes når du koker kraften.
- Denne kraften kan brukes i andre retter som varm udon, ramen, dipping noodles, soba og mye mer. Den kan lages mange dager i forveien, og oppbevares i kjøleskapet til bruk.
Ønsker alle dere en riktig god helg, og følg meg gjerne på instagram og facebook for daglige oppdateringer og andre ting jeg deler 🙂
Klem TuTu