Vietnamesiske Søte Sesam Boller

Jeg elsket å dra på handleturer med mamma som liten, og spesielt til asiatiske matbutikker. Der kom vi ofte ut med disse nydelige “banh cam” eller sesam bollene (mandarin boller) som de kalles for på norsk. Disse er super crispy på utsiden og fylt mungbønner som myk og kremete. Selvom de kan ta deg litt tid å lage, men jeg er sikker på at resultatet vil glede deg 🙂 

ingredienser til 32 boller

 • 150 g kokte poteter

 • 200 g sukker

 • 3 ss matolje

 • 125 ml varm vann

 • 150 ml vann i romtemperatur (+/-)

 • 400 g glutinous rice powder

 • 40 g rice powder

 • 20 g maisenna 

 • FYLL
 • 200 g mungbønner uten skall

 • 80 g sukker

 • 1 ss maisenna

 • 1 ss matolje

 • 1 ts vaniljesukker

 • I TILLEGG TRENGER DU
 • Sesamfrø

 • Matolje til steking


FREMGANGSMÅTE:

Start med å lage fyllet ved å bløte mungbønner i vann i minst 2 timer. Du kan også gjøre dette kvelden før (les tips). Deretter har du mungbønnene og en del vann i en kjele og setter på høy varme, og lar det koke ordentlig i ca. 2-3 minutter. Løft platen av varmen og bruk en skje for å skrape vekk det hvite skummet på toppen. Hell også noe av vannet ut, slik at det såvidt dekker overflaten av bønnene. Sett på lokk og kok på lav varme i ca. 15 min. 

Etter 15 min skal vannet være nesten borte. Bruk en slikkepott og mos bønnene mens du fremdeles har på lav varme. Tilsett sukker, vaniljesukker og maisenna og bland godt. Når du oppnår en lignende konsistens som potetmos(bildet), kan du slå av varmen og bland oppi 1 ss med matolje. Sett fyllet til side for avkjøling mens du starter på deigen. 

Ha de kokte potetene uten skall i en stor bolle. De bør være nykokte eller glovarme. Tilsett sukker og bruk en gaffel eller potetmoser og mos ingrediensene sammen. Du skal få en flytende konsistens. Ha deretter i 125 ml varmt, kokt vann og 3 ss med olje. Når du har fått blandet dette sammen, tilsetter du ca. 150 ml med vann i romtemperatur. 

I en annen bolle kan du kombinere glutinous rice powder, rice powder og maisenna. Jeg bruker en kjøkkenmaskin og setter hastigheten på lav. Tilsett litt og litt av potetvannet av gangen, og miks i ca. 1 minutt til etter at deigen din er kombinert. Den skal kjennes litt våt ut, men ikke klissete. Dersom deigen din er veldig tørr (avhengig om melet du bruker er gammel eller ny), kan du tilsette litt mer vann til du oppnår ønsket konsistens. Pakk deigen din inn med plastfolie og la den hvile i minst 40 minutter. 

I mellomtiden kan du lage 32 like store baller av fyllet. Settes i kjøleskapet slik at de blir faste før du skal pakke de inn med deig. 

Når deigen din er klar, deler du dem opp i 32 like store baller. Form hver ball som en “kopp”, og legg fyllet i midten. Klem og tett “koppen” godt igjen, og trill bollen mellom håndflatene dine til den blir rund og fin. Deretter ruller du bollene i sesamfrø og trill ballene mellom håndflatene en siste gang slik at frøene sitter godt fast. Jeg liker å lage f.eks. fem og fem boller av gangen, slik at deigen ikke blir tørr før jeg skal rulle dem inn i sesamfrø. Dersom sesamfrøene ikke setter fast, kan du pensle på litt vann på ballene før du gjør dette. 

STEKING:

Ha rikelig med matolje i en stor kjele på medium til meidum høy varme. Når oljen er varm, har du oppi 7-8 sesamboller av gangen (avhengig hvor stor kjelen er). Her er det veldig viktig at du triller dem rundt i oljen hele tiden i 10-12 minutter slik at de blir gyllenbrune rundt hele ballen. Dersom disse ikke blir jevnt stekt eller ikke blir rotert på hele tiden, kan de sprekke i oljen. Avkjøles på rist, også er det bare å nyte 🙂 

Ta en titt på andre søtsaker på bloggen her 🙂

TIPS:

 • Dersom du ikke har tid til å bløte opp mungbønnene, kan du også rense dem og koke direkte over lengre tid.
 • Disse smaker aller best samme dag, men dersom du ikke rekker å spise opp alle, kan du enten steke dem på nytt dagen etter, eller legge de i ovnen i noen minutter.
 • Denne oppskriften er inspirert av Beth´s Kitcken. Jeg har gjort noen justeringer for å tilpasse mengden med det jeg har hjemme.

Ønsker dere en riktig fin lørdag, og dersom det er noen spørsmål, er det bare å stille dem på facebook eller instagram 🙂
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*