En ny versjon av min populære wonton-oppskrift med deilig og aromatisk chili-og hvitløkssaus her. Denne gangen med kylling i stedet for svin og litt større i størrelsen. Det beste med disse er hvor enkle de er å lage, og virkelig saftige og smakfulle i ganen 🙂
Ingredienser til ca. 24-26 stk
- FYLL
200 g økologisk kylling kjøttdeig
12 scampi (str 16/20)
1 hakket vårløk
1 ts soyasaus
1 ts kylling buljong
1 ts sukker
1 ts sesamolje
1/4 ts pepper
En liten klype salt
- CHILI SAUS
1 dl av kraften vi koker wonton oppi
4 fed hakket hvitløk
2 ss olje
2 ss østerssaus
1-2 ss chili olje
1 ss soyasaus (les tips)
1 ss sort eddik (Chinkiang vinegar)
1 ss sukker
1 ts sesamolje
Sesamfrø
- TILBEHØR
Wonton-ark
2 l vann
1 ss kylling buljong
1 egg
FREMGANGSMÅTE:
- Hakk opp scampi i små terninger (ulike størrelser gir en god konsistens, så alle bitene trenger ikke å være like store). Bland sammen fyllet og marineres i rundt 20 min. Du kan også lage denne kvelden før.
- Her kan du se hvordan jeg enkelt bretter mine wontons. Eneste forskjellen er at jeg bruker 1 ss fyll og bretter de sammen som trekanter først, før jeg lager sløyfen.
- Kok opp 2 l vann med 1 ss kylling buljong på høy varme. Når vannet fosskoker legger du dumplingsene forsiktig oppi. De skal kunne flyte opp på et lag, så her kan du koke to omganger om det er for lite plass.
- Når de flyter opp lar du de koke i ca. 2 min til, til helt ferdig kokte. Ta de ut med en hullsleiv over i en eller flere serveringsboller. Du skal spare på kraften.
- Lag sausen ved å frese hvitløk i olje til gyllen på medium høy varme. Tilsett 1 dl vann av kraften vi kokte dumplingsene oppi, sammen med resten av ingrediensene til sausen. Smak til med hvor mye chili olje du ønsker og la sausen få et oppkok så er den klar.
- Hell sausen over bollene med wontons slik at de blander seg godt med den aromatiske sausen, eller serveres separate som dipp.
TIPS:
- Du kan fint lage fyllet med kun kjøttdeig eller scampi, eller vegetar som her.
- Wonton ark kan kjøpes fra asiatiske matbutikker fra merkene Happy boy eller Happy belly.
- Jeg bruker østerssaus og lys soyasaus fra Lee Kum Kee. Sistnevnte er tilnærmet lik vanlig soyasaus, men dersom du bruker Kikkoman må du redusere mengden, da den er saltere i smaken.
- Kylling buljong kan brukes fra merket Ajimoto eller asiatisk Knorr.
- Chili olje kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Du kan fint bruke fersk chili om ønskelig, eller sløyfe om du ønsker en mild versjon.
Klem TuTu