Melkebrød er noe jeg lenge har hatt lyst til å lage – og endelig fikk jeg tid til å teste en herlig, søt variant med deilig pistasjkrem. Kombinasjonen av luftigt og saftigt melkebrød, sammen med kremet, søtt og crunchy pistasjkrem er helt uimotståelig 🙂
ingredienser til 1 melkebrød
400 g hvetemel
125 g sukker
40 g mykt romtemperert smør
2,5 dl lunken H-melk
1 ss vaniljesukker
3 ts tørrgjær for søtbakst
1/4 ts salt
- TILBEHØR
1 krukke (220 g) pistasjkrem (les tips)
2 ss søt kondensert melk
1 neve hakket pistasjnøtter
FREMGANGSMÅTE:
PS! for step-by-step video, ta en titt på @alt_asiatisk på Instagram!
Dersom du ønsker å elte for hånd, kan du sjekke ut fremgangsmåten her!
- Bland mel, sukker, vaniljesukker og salt i en kjøkkenbolle. Deretter varmer du opp melk opp på lav varme til den er lunken. Løft den av platen og rører inn tørrgjær.
- Skru kjøkkenmaskinen på lav hastighet (1 av 10 nivåer) mens du tilsetter melkeblandingen i en tynn, jevn stråle. La den elte i 1 minutt før du skrur opp på nivå 2.
- Deigen skal eltes i ca. 7 minutter. Den skal slippe bollen og være jevn og fin. Tilsett deretter romtemperert smør og elt deigen i ytterligere 7-10 minutter på fortsatt nivå 2 til du kan ta glutentesten: ta en liten håndfull av deigen, og strekk den forsiktig ut til en tynn hinne som lyset kan sees igjennom. Dersom den ryker med en gang eller føles for stram, skal deigen eltes litt til.
- Form deigen til en bolle og hev den i en stor bolle med håndkle over. Jeg setter den i ovnen på 50 grader med over- og undervarme, i ca. 1,5 time. Deigen skal heves til mer enn dobbel størrelse.
- Kna lett på deigen når den er ferdig hevet, og strø litt mel på benken før du kjevler den ut til ca. 30×40 cm stor firkant.
- Smør et jevnt lag med pistasjkremen over hele deigen og la ca. 1 cm av kantene være uten.
- Rull så stramt du klarer på langs til en fin rull. Strø litt mel på en skarp kniv og toppen av rullen, og del i to på langs i midten.
- Med pistasjfyllet opp, tvinner du hver emne opp og ned 3-4 ganger, slik at du får en flette. Klyp endene sammen. Smør en brødform og legg deigen oppi. Etterhev i ovnen på 50 grader i 45 minutter til.
- Når hevetiden nærmer seg ferdig, tar du ut brødformen og forvarmer ovnen på 175 grader over og under varme.
- Stek midt i ovnen i ca. 24-27 minutter. Sjekk gjerne med et grillspyd i midten av brødet – det skal komme ut tørt.
- Avkjøl brødformen på en rist i minst 10-15 minutter før du tar den ut av formen. Deretter kan du pensle et godt lag med søt kondensert melk på toppen som glaze og topp med hakket pistasjnøtter. Brødet er enklest å dele opp i skiver når den er varm eller lun.
TIPS:
- Jeg bruker pistasjkrem fra Oliven Lunden 1830.
- For å oppbevare disse best mulig til neste dag; legg de i en luftett boks eller pose. Ønsker du den helt nybakte følelse, kan du varme de i maks 15-20 sekunder i mikroen.
Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu