Melkeboller Med Vaniljekrem Og Blåbær

En uimotståelig kombo og uten tvil den saftigste og luftigste versjonen av mine melkeboller 🙂 Disse har vært etterspurt lenge etter at jeg viste dem fram på Instagram, og endelig har dere den fulle oppskriften her. Perfekt som helgekos og nå som vi går inn i høstferien. Og det aller beste? Disse smaker like bra dagen etter om du er så heldige og får noen til overs.

Og tusen takk til alle som har støttet min nyeste kokebok! Er helt overveldet over så mange fine tilbakemeldinger og utrolig takknemlig for at boka mi ligger på 3.plass over Norges mest solgte bøker, under generell litteratur sammen med de dyktigste 🙂 Ønsker du å sikre deg en signert eksemplar på maks rabatt (husk å krysse av), kan de bestilles her: https://www.ark.no/boker/Elisabeth-Le-Alt-asiatisk-2-9788203377648

ingredienser til 12 melkeboller

 • 400 g hvetemel

 • 125 g sukker

 • 40 g mykt romtemperert smør

 • 2,5 dl lunken H-melk

 • 1 ss vaniljesukker

 • 3 ts tørrgjær for søtbakst

 • 1/4 ts salt

 • FYLL
 • 400 g vaniljekrem til gjærbakst

 • 100 g blåbær

 • Perlesukker til topping om ønskelig

FREMGANGSMÅTE:
PS! for step-by-step video, ta en titt på @alt_asiatisk på Instagram!

Dersom du ønsker å elte for hånd, kan du sjekke ut fremgangsmåten her!

 1. Bland mel, sukker, vaniljesukker og salt i en kjøkkenbolle. Deretter varmer du opp melk opp på lav varme til den er lunken. Løft den av platen og rører inn tørrgjær.
 2. Skru kjøkkenmaskinen på lav hastighet (1 av 10 nivåer) mens du tilsetter melkeblandingen i en tynn, jevn stråle. La den elte i 1 minutt før du skrur opp på nivå 2.
 3. Deigen skal eltes i ca. 7 minutter. Den skal slippe bollen og være jevn og fin. Tilsett deretter romtemperert smør og elt deigen i ytterligere 7-10 minutter på fortsatt nivå 2 til du kan ta glutentesten:  ta en liten håndfull av deigen, og strekk den forsiktig ut til en tynn hinne som lyset kan sees igjennom. Dersom den ryker med en gang eller føles for stram, skal deigen eltes litt til.
 4. Form deigen til en bolle og hev den i en stor bolle med håndkle over. Jeg setter den i ovnen på 50 grader med over- og undervarme, i ca. 1,5 time. Deigen skal heves til mer enn dobbel størrelse.
 5. Kna lett på deigen når den er ferdig hevet, og strø litt mel på benken før du kjevler den ut til ca. 40×40 cm stor.
 6. Smør et jevnt lag med vaniljekrem over hele deigen og topp med blåbær jevnt over.
 7. Brett først 1/3 av deigen over mot midten, så motsatt siden over igjen, slik at de overlapper hverandre og du får tre lag. Kjevle lett over slik at deigen blir noe større og flatere.
 8. Del deigen opp i 12 like store remser. Del hver av dem igjen opp i tre, men spar 1 cm øverst slik at de fortsatt holder sammen. Enten med saks eller pizza kutter.
 9. Deretter fletter du sammen, ta tak i den ene enden og rulle fremover til du får en fin rull. Legg oppi muffinsformer med enden nederst. Etterheves med plastfolie over i ca. 30-45 min inni ovnen på fortsatt 50 grader. PS! Er ikke muffinsformen non-stick, kan du smøre de veldig lett med litt smør eller bakefett.
 10. I mellomtiden, husk å forvarm ovnen på 175 grader over og under varme. Når de er ferdig hevet kan du pensle på litt melk rundt alle og strø på svensk perlesukker.
 11. Stekes i ca. 17-20 min midt i ovnen. Avkjøles gjerne 5-10 minutter før du tar de ut fra formen. Nytes varme, lune og fortsatt like god dagen etter 🙂

Merk at varme blåbær er ofte syrlige i smaken. Når de er helt avkjølte, kommer sødmen frem.

TIPS:

 • Jeg bruker blåbær som vi plukket i skogen. Store butikk blåbær gir ikke akkurat samme smak, men vil fortsatt være gode. Alternativ er frosne, men velge de som er hele som ikke gir mye væske når de smelter.
 • For å oppbevare disse best mulig til neste dag; legg de i en luftett boks eller pose. Ønsker du den helt nybakte følelse, kan du varme de i maks 15-20 sekunder i mikroen.
 • Svensk perlesukker kan kjøpes på diverse daligvarer. Vanlig perlesukker fungerer like fint.

Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*