Japanske Sommer-Udon

I det japanske kjøkkenet er det populært med kalde, friske og sommerlige nudelretter som hjelper med å få i gang appetitten rundt sommermånedene og varmen. Her kan du bruke alt fra ramen nudler, soba, somen eller udon. Les gjerne tips i fremgangsmåten dersom du bruker andre typer enn udon. Med fargerike og friske toppinger, sammen med nydelig velbalansert kraft, er denne virkelig vår go-to om sommeren.

Her er det kun fantasien som setter grenser på hva du kan toppe nudlene med. F.eks. skinke, reker, omelett strimler, mais, gulrøtter, tofu. Du kan fint lage denne helt vegetarisk uten bonito flakes.

ingredienser for 4 porsjoner

  • 200 ml mirin

  • 150 ml soyasaus

  • 50 ml sake

  • 25 g/2 ss sukker

  • 15 g bonito flakes

  • 15 g kombu

  • 5 dl iskaldt vann

  • TILBEHØR
  • Udon til 4 porsjoner 

  • 200 g crabsticks eller lobnobs

  • 2 bokser bambus (1 ss matolje, 2 ss soysaus, 1 ss sukker, 1 ss sesamolje, 1/4 ts salt, 1 ts chiliolje)

  • 2 kokte egg

  • 1 tomat

  • 1/2 agurk

  • Nori 

  • Sesamfrø

  • Vårløk

FREMGANGSMÅTE:

  1. Start med å koke kraften ved å koke sake i en kjele på middels høy varme. La den koke i ca. 1 minutt.
  2. Tilsett soyasaus, mirin, sukker, bonitoflakes og kombu. Når kraften får et oppkok, senker du varmen til middels og koker i ca. 5 minutter til. Avkjøl kraften helt før bruk. Denne prosessen kan du fint starte med kvelden før og den holder seg god i kjøleskapet opptil 2 uker.
  3. Sil ut innholdet og klem ut så mye vann du klarer fra bonitoflaksene. Du skal stå igjen med ca. 2 dl kraft.
  4. I mellomtiden mens du venter på at kraften avkjøles, kan du koke udon nudler. Skyll godt med kaldt vann og la de avrenning over en sil.
  5. Del også opp grønnsaker og forbered resten av ingrediensene. Med bambus, varmer du opp en stekepanne på middels høy varme med olje. Sil godt ut vannet og bambusene og stek med resten av smakstilsetningene i ca. 5 minutter.
  6. Bland sammen kraften med 5 dl iskaldt vann. Dersom du bruker andre type nudler som er tynnere enn udon, kan du smake til med opptil 6 dl iskaldt vann. Bland godt sammen.
  7. Fordel nudler i serveringsskåler. Topp med toppingene før du øser over kraften i hver bolle. Serveres kald.

TIPS:

  • Bonito flakes, mirin og sake kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Her bruker jeg soyasaus fra Kikkoman.
  • Denne kraften kan brukes i andre retter som varm udon, ramen, dipping noodles, soba og mye mer. Den kan lages mange dager i forveien, og oppbevares i kjøleskapet til bruk.
  • Udon kan kjøpes frosne eller i vakuumpakker fra asiatiske matbutikker. Der finner du også andre type nudler som nevnt over.

Ha en fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*