Banh Mi Xiu Mai

En klassiker blant mange populære vietnamesisk baguetter. Vi elsker de saftige kjøttbollene, og ikke minst den gode tomatsausen som gjør det vanskelig å slutte å spise. Her kan du velge å enten servere disse kjøttbollene i baguetter, at du øser ut sausen og kjøttbollene i skåler slik at man kan dynke baguetten oppi sausen for ekstra smak og saus 🙂

Ingredienser

  • XIU MAI
  • 400 g svinekjøttdeig

  • 200 g knutekål

  • 1 egg

  • 1 hakket sjalottløk

  • 1 fedd hakket hvitløk

  • 1 ss maisenna

  • 1 ts kylling buljong

  • 1 ts sukker

  • 1/2 ts pepper

  • 1/4 ts salt

  • TOMATSAUS
  • 4 tomater ca. 400 g

  • 2 fedd hakket hvitløk

  • 1 hakket sjalottløk

  • 5 ss vann

  • 3 ss ketchup

  • 2 ss fiskesaus

  • 2 ss olje til steking

  • 1 ss kylling buljong

  • 1 ss sukker (smak til etter hvor syrlig dine tomater er)

  • Pepper som topping

FREMGANGSMÅTE:

  1. Rens og skrell av skallet fra knutekålen og del opp i tynne strimler. mål opp 200 g. Kok opp vann på høy varme og legg oppi knutekålen når det fosskoker.
  2. Kokes til transparent og bøyelige i ca. 3-4 minutter. Siles ut og skyll med kaldt vann. Bruk gjerne et kjøkkenhåndkle og klem godt ut alt vannet fra knutekålen.
  3. Hakk de i små terninger og blandes oppi med resten av fyllet til du får en jevn og fin blanding. La den ligge i ca. 15-20 min.
  4. I mellomtiden hakker du opp tomater til sausen i terninger og forbereder andre ingredienser.
  5. Del kjøttblandingen opp 16 like store boller og form de runde. Dampes i en form I ca. 10-12 min til de er gjennomkokte. Du sjekker dette ved å stikke en spisepinne oppi, dersom vannet som kommer ut er klart, er kjøttbollene klare.
  6. Mens kjøttbollene damper kan du frese sjalottløk og hvitløk sammen med olje på middels høy varme. Når de er gylne tilsetter du tomater, vann og alle smakstilsetningene.
  7. Etter 6-7 minutter smaker du til om du evt. trenger mer sukker etter hvor syrlige tomatene er. Bruk stekespaden og mos tomatene. Legg kjøttbollene oppi sausen sammen med kraften du får i formen.
  8. Senk varmen til lav og bland godt opp i ca. 2-3 min til så er det bare å servere som et av alternativene over.

TIPS:

  • Tradisjonelt vis bruker man jicama i fyllet for et saftig resultat. Dersom du finner det, kan du bruke samme mengden, ellers er knutekål en god substitutt.

Ha en fin dag,
Klem TuTu

2 Comments

  1. Hei! Hva mener du med å “dampe kjøttbollene i en form”? Kan man koke de?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*