Da jeg la ut spørsmålsboks på Instagram på nyåret om hva dere ønsker å se mer av i 2022, var and et protein som dukket mye opp. I dag har jeg derfor utviklet en enkel, god og hverdagslig rett, men som likevel har nydelige, delikate smaker som passer godt i helger og andre anledninger. Denne sausen med konsentrert tamarind gir deg et friskt og syrligt løft i retten, og derfor super god med ris og friske grønnsaker som tilbehør 🙂
PS! Jeg bruker ALLTID måleskjeer i mine oppskrifter for presise mål. Dersom du får litt lite saus av vanlige skjeer, tilsvarer 1 ss måleskje 15 ml. Les også alle mine tips om tamarind og annet nederst.
Ingredientser for 4 porsjoner
2 andebryst (ca. 500 g hver)
2 fedd hakket hvitløk
1-2 hakket chili
1 ts revet ingefær
Grønnsaker som salatblanding, agurk, tomater som tilbehør
- SAUS
1,5 dl vann
2 ss østerssaus
1 ss konsentrert tamarind saus
1-2 ss brunt sukker
1 ss soysaus
1 ss honning
1 ss sesamolje
FREMGANGSMÅTE:
- Rutt opp skinnet og dryss over med litt salt og pepper på begge sider. Varm en panne på middels høy varme og stek anden med skinnet ned i ca. 6-7 minutter, til skinnet blir gyllenbrunt og sprø.
- Snu anden og stekes i 3-8 minutter til, litt utifra hvor lite eller godt stekt du ønsker anden og også hvor tykt kjøttet er. Settes til side på et fat, og bland sammen sausen i en skål.
- Ha kun 2 ss av andefettet igjen i pannen (du kan også bruke en ny panne og helle 2 ss over) og tilsett hvitløk, ingefær og chili. Stekes på middels høy varme i noen få minutter til gyllen.
- Tilsett sausen og la den koke og redusere i ca. 3-4 min. Smak til etter hvor sterk, søt eller syrlig du foretrekker den.
- Del opp anden i spisestore biter og fordel sausen over. Serveres med ris og friske grønnsaker til.
TIPS:
- Jeg bruker TRS sin tamarind saus som er konsentrert, tykk og mørk. Bruker du andre merker må du smake til med mengde sukker, da denne er veldig syrlig.
- Denne sausen er også nydelig med tofu, kylling, storfe osv.
- Ønsker du andre grønnsaker, kan wokede bok choy, brokkolini, morning glory og lignende være godt til.
Jeg elsker and, men har ikke helt funnet «riktig» saus,,.inntil nå 🤩
Fantastisk god og denne sausen er herved blitt min favoritt 😀 Passet perfekt til and! Jeg skal selvfølgelig teste den med annet kjøtt også 🤓
Tusen takk 🤗
Ååå blir så glad! Tusen hjertelig takk for fine ord, og håper du finner flere fristende oppskrifter <3 😀