Også kalt cold soba noodles. En av mine favoritt japanske nudler som er smakfull, forfriskende og enkel å like! Herlig sammensetning med sprø tempura scampi, som du også kan lage med kun grønnsaker om du foretrekker det. Denne dippsause, også kalt mentsuyu er en klassisk base til sauser, nudler og kraft i det japanske kjøkkenet. Her koker man ned en konsentrert base som man blander ut ved servering. I denne oppskriften deler jeg grunnoppskriften på basen, som du selv kan beregne mengden på selv ved servering.
Ingredienser
- TEMPURA SCAMPI
- BASE DIPPSAUS/MENTSUYU
2 1/2 dl mirin
2 dl soyasaus
1/2 dl sake
10 g dried bonito flakes/ katsuobushi
10 g dashi kombu
- ANNET
Tørkede soba nudler (ca. 100 g per porsjon)
Kaldt vann
Ristede sesamfrø
Hakkede vårløk
FREMGANGSMÅTE:
- Start med å lage mentsuyu ved å ha alle ingrediensene i en kjele på høy varme. Når det fosskoker, lar de blandingen stå i 2-3 minutter til.
- Skru varmen til lav og la det trekke i ca. 5-7 minutter. Løft av varmen og avkjøles helt. Sil ut slik at du får en klar, fin og konsentrert base på omtrent 3 dl. Oppbevares i kjøleskapet.
- Nå har du fått en fin og avkjølt base, som kan oppbevares i mange måneder. Denne er konsentrert, så for å blande ut når vi skal bruke den som kraft eller til dipp. Bland sammen ca. 1 dl av den konsentrerte basen sammen med ca. 2 dl kaldt vann per porsjon. Her er det viktig å smake til om du f.eks. ønsker mildere eller sterkere smak, ved å tilsette mer eller mindre av den konsentrerte basen.
- Bruker du opp hele basen med en gang, vil det gi deg nok dipp til 8 porsjoner. Ferdig utblandet dippsaus kan også oppbevares lenge i kjøleskapet.
- Kok deretter opp soba nudler etter anvisningen på pakken og lag tempura scampi. Beregn med ca. 4 scampi per porsjon.
- Når alle elementene er klare. Kan du gjerne bruke et stort brett og legge på en porsjon nudler, fire tempura scampi og ca. 1,5 dl av sausen til per porsjon. Ha gjerne litt sesamfrø og vårløk oppi sausen.
- Denne nytes ved at du dipper litt og litt av nudelen i sausen av gangen, rett opp og slurpes opp. Nudelen skal ikke ligge lenge og trekke i sausen 🙂 Tempura skal også dippes.
TIPS:
- Både dashi kombu og bonito flakes kan kjøpes fra diverse asiatiske matbutikker med japanske matvarer. Sløyfer du disse (spesielt bonito flakes) mister du den gode, dype umami smaken, men fortsatt en god kraft.
- Mirin kan også kjøpes fra asiatiske matbutikker.
- Dashi kombu/dried kelp/dried seaweed (ikke nori): merket Wel-pac eller andre japanske merker. Finner du ikke denne kan det sløyfes.
Ha en fin dag,
Klem TuTu