Kassava Kake

Kassava er en rotfrukt som kan brukes til matlaging og baking. Denne er rik på stivelse og har en nøtteaktig smak. Det fins ulike typer og konsistensen kan variere fra myke til chewy etter anrettet. Utseendemessig kan de ligne på andre rofrukter som yams.

Det finnes mange versjoner av kassava kake, og i dag lager jeg den filippinske versjonen som jeg har spist mye av i barndommen. Denne er søt, kremet, saftig og litt chewy (om du tilsetter tapioca stivelse), og har en karamellisert og kremet pudding lag på toppen. En sikker vinner å ta med deg på samlinger eller f.eks. til konfirmasjoner eller bursdager, som er enkel å lage.

Ingredienser

 • RØRE
 • 1 kg cassava uten skall

 • 300 ml kremfløte

 • 300 ml kokosmelk

 • 50 g smeltet smør

 • 1 boks søt kondensert melk (400 g)

 • 1 ss tapioca stivelse (valgfritt)

 • 1 ts vanilje sukker

 • 2 egg

 • TOPPING
 • 100 ml kokosmelk

 • 100 g kondensert melk

 • 1 egg

MÅL OG TIPS FØR DU SETTER I GANG:

 • Når du kjøper kassava fra asiatiske matbutikker, velg gjerne de som er litt tykkere og ikke så smale for å få mest kjøtt. Mål opp til mellom 1,2 – 1,5 kg, da skallet er ganske tykk, og vi ønsker å stå igjen med 1 kg uten skall.
 • Etter at du har raspet og fjernet stilkene, skal du stå igjen med ca. 900 g masse før du klemmer ut vannet.
 • Det finnes også ferdig og frossen kassava masse fra asiatiske matbutikker.
 • Tapioca stivelse gir kaken en lett chewy og fastere konsistens om du foretrekker det. For en mykere kake, sløyfer du den.
 • Ønsker du kun kaken uten den karamelliserte toppingen, går det også helt fint.

FREMGANGSMÅTE:

 1. Forvarm ovnen på 175 grader over og under varme.
 2. Start med å fjerne skallet til kassava ved å skjære av endene med en skarp kniv. Skår inn ca. 0,5 cm tykkelse i kassavaen fra topp til bunn, og deretter langs og rundt hele med litt avstang på ca. 10 cm fra hverandre (du vil se en hinne av hvor dypt skallet er).
 3. Bruk kniven til å lirke skallet vekk. De fleste kassavaer skal man kunne dra skallet enkelt av for hånd etter at du har lirket rundt der du har skåret.
 4. Deretter kan du raspe kassavaen med rivjern (den nest største siden). I midten av kassavaen vil det være en tynn og lang stilk, så rasp rundt slik at du ikke trekker den.
 5. Når du har fått ca. 900 g masse, kan du legge den over på et tynt håndkle, eller en sil for å klemme ut så mye vann som du klarer. Ha massen i en bolle og bland inn alle ingrediensene til røren. Velg selv om du ønsker å tilsette tapioca stivelse etter tipsene over.
 6. Rør godt sammen til alt massen er godt blandet ut, før du heller over på en godt smurt form, eller dekket med bakepapir på ca. 23×33 cm stor panne. Stekes midt i ovnen i ca. 50 minutter.
 7. I mellomtiden kan du blande sammen toppingen i en bolle. Etter 50 min tar du ut kaken og den skal være helt fast når du rister på den. Hell over blandingen og inn igjen i ovnen i ca. 20-25 minutter til, til toppen blir gyllenbrun og fin. Ønsker du ikke toppingen kan du også steke i ca. 20-25 minutter til, slik at toppen blir gyllenbrun og fin.
 8. Avkjøl formen på en rist i minst 1 time om du ønsker å servere den varm, eller helt ned til romtemperatur. Her hjemme lager vi den ofte kvelden i forveien og den holder seg god i flere dager i lufttett boks i romtemperatur.
 • Kassava, tapioca stivelse og søt kondensert melk kan kjøpes fra asiatiske matbutikker.

Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*