Ube Cheese Pandesal

På starten av dette året florerte det med disse deilige og luftige filippinske rundstykkene hver gang jeg åpnet min Instagram. Kanskje ikke så rart med den fristende smelteosten i midten og den nydelige lilla fargen på bollene. Pandesal er filippinske frokost eller lunsj brød som du kan finne original oppskriften på her. I dag følger jeg trenden og deler disse med de lekre konstrast-fargene. Kombinasjonen av søte boller sammen med salt ost er bare helt nydelig, men kan også fint bakes som søte boller/rundstykker.

Ube er en lilla rotfrukt som der ekstrakten gir herlig, søt, nøtteaktig vaniljesmak til baksten. I tillegg har jeg brukt Eden cheese, som jeg fikk tak i fra en filippinsk butikk. Den er kremet og har en saltere smak en vanlig ost. Denne minner meg veldig om merket «The laughing cow» både i konsistens og smak. Finner du ikke dette kan alle andre typer smelteost brukes 🙂

Ingredienser for 16 stk

  • DEIG
  • 100 ml lunkent vann

  • 1 ts sukker

  • 2 1/2 ts tørrgjær for søtbakst

  • 550 g hvetemel

  • 100 g sukker

  • 75 g romtemperert smør

  • 100 ml lunken helmelk

  • 1 ss ube ekstrakt

  • 1 ts vanilje sukker

  • 1 kaldt stort egg

  • TOPPING
  • 25 g griljermel

  • FYLL
  • 150 g eden cheese eller andre smelteost

FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!

  1. Start med å røre sammen vann, tørrgjær og 1 ts sukker sammen i en bolle med en visp. La den ligge i ca. 5 minutter.
  2. I mellomtiden kan du blande melk, egg, smør, vaniljesukker, ube ekstrakt sammen i en bolle. Tilsett gjærblandingen og rør alt godt sammen.
  3. Tilsett deretter mel og eltes på lav hastighet (min maskin går opp til 10 og jeg setter på nivå 2) i ca. 1 minutt før du øker til medium (nivå 4) og elter i ca. 15 min til, eller frem til du kan ta glutentesten; ta en liten håndfull av deigen, og strekk den forsiktig ut til en tynn hinne som lyset kan sees igjennom. Dersom den ryker med en gang eller føles for stram, skal deigen eltes litt til. Deigen skal føles mykt og smidig.
  4. Pakk bollen godt og legges ved et varmt sted til heving i ca. 1,5 time for dobbel størrelse. Tiden kan variere etter romtemperatur og gå opp mot 2 timers heving.
  5. Del osten i 16 like store biter. Velt deigen ut på kjøkkenbenken og fordeles i 16 like store emner. Flat ut hver emne og legg en bit med ost i midten. Pakk sammen og trill til runde boller. Ha griljermel i en bolle og rull hver bolle oppi.
  6. Legg alle 16 bollene på et kledd bakebrett med litt avstand fra hverandre. Dekk over på plastfolie eller et håndkle og etterheves i ca. 45 min – 1 time.
  7. Forvarm ovnen på 170 grader over og under varme. Stek pandesal midt i ovnen i ca. 15-17 minutter. Avkjøles på rist og nytes varme eller lune. Gjerne med litt te eller kaffe til 🙂

TIPS:

  • Ube ekstrakt kan kjøpes fra diverse asiatiske matbutikker.
  • Disse kan som nevnt lages uten ost som søte boller. Da også uten griljermel om du ikke ønsker det.
  • Du kan fint bruke denne oppskriften og sløyfe ube og ost for å lage «plain pandesal». Forskjellen på denne og min første oppskrift er at disse er mykere, mens de andre er fastere i konsistensen.

Ha en fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*