Vietnamesiske Vårruller; Nem Ran

Nem ran er den vietnamesiske nordlige betegnelsen for vårruller. Her brukes det rispapir som er glutenfrie for å få den sprø og gode konsistensen. Fyllet består også av flere rotgrønnsaker som f.eks. taro, knutekål og lignende etter hva man foretrekker. Der bruker man også en type rispapir som blir gyllenbrune og sprø etter steking, som man dessverre ikke får tak i Norge. Jeg bruker her et rispapir som er beregnet til vårruller, selvom ikke får den samme gyllenbrune fargen, er de fortsatt veldig sprø og gode med saftig fyll på innsiden 🙂

Ingredienser for 28-30 stk

 • 400 g kjøttdeig av svin

 • 100 g knutekål i tynne strimler/mandolin

 • 100 g tørkede glassnudler

 • 50 g tørket jelly ear mushroom

 • 50 g revet gulrot

 • 2 egg

 • 2 vårløk i ringer

 • 1 hakket sjalottløk

 • 1 fedd hakket hvitløk

 • 2 ss sukker

 • 1 ss asiatisk kylling buljong

 • 1 ss fiskesaus

 • 1/2 ts pepper

 • 1/4 ts salt

 • FISKESAUS-DIPP
 • 1 dl kokende vann

 • 4 ss sukker

 • 2 ss fiskesaus

 • 1-2 hakket chili

 • Saften av 1/2 lime

 • 1 fed hakket hvitløk

 • TILBEHØR
 • Rispapir til vårruller

 • Salat og urter

 • Olje til frityrsteking

FREMGANGSMÅTE: PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!

 1. Bløtlegg glassnudlene og soppen. Soppen trenger 15–20 min i vann, mens glassnudlene trenger 10 minutter. Klem av vannet, og la begge deler renne av seg før du hakker nudelen og soppen i ca. 3 cm lange biter. Du kan gjerne bløtlegge begge noen timer i forveien, eller gjøre dette dagen i forveien.
 2. Bland deretter alle ingrediensene til fyllet godt sammen i en bolle. Fyllet settes til marinering i minst 30 min i kjøleskapet, eller lages dagen i forveien.
 3. Bland sammen fiskesaus-dippen i mellomtiden. Settes kald i kjøleskapet og smak til etterhvert når den er avkjølt.
 4. Ha lunkent vann i en skål og legg rispapiret på et brett/tallerken. Ta litt vann på fingrene og spre det over rispapiret, til det akkurat er gjennomvått på begge sider. Rispapiret skal ikke bli mykt, men fleksibel nok til å jobbe med.
 5. Her bruker jeg små vårruller ark, men du kan fint også bruke den vanlige størrelsen. Legg på ca. 2 ss med fyll (mer eller mindre som du ønsker). Løft arket nærmest deg over fyllet, brett inn sidene, også rulle fremover til du får en fin vårrull. Trikset for at de skal være sprø er å ikke rulle for stramt.
 6. Disse er klebrige, så legg de med litt avstand fra hverandre. Forvarm olje i en panne til steking på medium høy varme. Oljen bør dekke ca. halvparten av høyden vårrullene (her bruker vi mindre olje enn frityrsteking, slik at vårrullene ikke flyter, men treffer bunnen for å bli sprø).
 7. Når oljen er klar legger du en og en oppi med litt avstand fra hverandre slik at de ikke klistrer seg fast. Snu jevnlig og stekes i ca. 8-10 minutter eller til sprø og fine.
 8. Disse kan nytes som de er, eller serveres f.eks. med litt risnudler. Oppi fiskesausen har jeg i tillegg litt syltede grønnsaker for en friskere smak, som du finner i oppskriften over.

TIPS:

 • Har du ikke kylling buljong, kan du smake til med ca. 1/2 ss fiskesaus ekstra i fyllet. Jeg bruker asiatisk Knorr eller Ajimoto som kan kjøpes fra asiatiske matbutikker.
 • Fiskesaus-dippen smaker best når den er kald, og smak til etter hvilke fiskesauser du bruker.
 • Rispapir til vårruller kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Det pleier å stå “cha gio” eller ha bilder av vårruller på. Finner du ikke dette kan du fint bruke vanlige rispapir eller bruke vanlige vårruller ark som her.

Ha en fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*