Melonpan

Disse er en japansk søt gjærbakst som er svært populære i sørøst Asia. Jeg husker fortsatt hvor himmelske de helt nybakte duftet hver gang vi ventet utenfor bakeriene for å kjøpe dem. Disse smaker absolutt ikke melon, men har fått navnet på grunn av at utseendet kan minne om skallet på meloner. På innsiden finner du søt og luftige hveteboller og på utsiden pakken med en sprø “cookie dough”. Veldig gøy å lage, og ekstra artig når de blir så fine og gode 🙂

Ingredienser for 12 stk

  • 400 g hvetemel

  • 100 g sukker

  • 2 ts tørrgjær for søtbakst

  • 1 ts vaniljesukker

  • 2 dl kald helmelk

  • 1 romtemperert sammenpisket egg (ca. 65 g med skall)

  • COOKIE DEIG
  • 300 g hvetemel

  • 100 g romtemperert, mykt smør

  • 100 g melis

  • 1 ts vanilesukker

  • 1/2 ts bakepulver

  • 2 sammenpisket egg (ca. 130 g til sammen med skall)

  • TOPPING
  • 50 g sukker

FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!

DEIGEN:

  1. Bland mel, sukker, vaniljesukker og tørrgjær sammen i en bolle. Tilsett egg og kald melk og bland godt med tresleiv eller spisepinner.
  2. Når deigen har kommet seg sammen kan du enten velge å kna for hånd, eller bruke maskin på medium hastighet (jeg har 10 nivåer og har på nr.4) i ca. 15-18 minutter til du kan ta glutentesten; ta en liten håndfull av deigen, og strekk den forsiktig ut til en tynn hinne som lyset kan sees igjennom. Dersom den ryker med en gang eller føles for stram, skal deigen eltes litt til.
  3. Dekk bollen med plastfolie og håndkle over. Siden vi bruker kald melk slik at deigen tåler å elte lenge uten å øke mye i temperatur, trenger deigen å heves noe lengre. Heves ved lunt sted i ca. 2 timer til den dobler seg i størrelsen. I mellomtiden lager du cookie dough.

COOKIE DOUGH:

  1. Bruk en visp og miks det myke smøret sammen med melis til du får en jevn og smooth blanding (den vil først smuldre opp, men fortsett å røre til den blir fin).
  2. Tilsett 1/3 av de sammenpiskede eggene og rør sammen av gangen, slik at blandingen ikke skiller seg. Rør godt til du får en jevnt blanding.
  3. Bland sammen mel, vanilje sukker og bakepulver i en bolle. tilsett 1/3 av gangen og bytt fra visk til slikkepott eller tresleiv når deigen begynner å tykk. Bland godt sammen til du får en fast cookie dough. Del opp i 12 like store deler som du ruller til boller på ca. 50 g hver. Legg på et fat og dekkes med plastfolie/folie. La de bli harde og faste i kjøleskapet mens deigen hever.

FORMING OG STEKING:

  1. Når deigen er ferdighevet, velter du ut deigen og knar lett på deigen før du deler opp i 12 like store emner. Form de til runde og fine boller.
  2. Ta ut cookie dough fra kjøleskapet og kjevle en og en av gangen til ca. 10 diameter store sirkler. Legg den over en av bollene og brett kanten ned så hele bollen blir dekket med cookie dough. Gjenta slik at alle 12 blir formet.
  3. Ha sukker i en skål og dypp en og en bolle oppi av gangen. Du skal kun dekke overflaten og sidene, ikke bunnen med sukker. Bruk en kniv eller “dough scraper” for å lage sikk sakk mønster på overflaten. Jeg lager fire streker i den ene retningen, snur, og lager tre i den andre.
  4. Legg alle på kledd stekebrett og heves med håndkle eller plastfolie over i ca. 40 min til. Jeg foretrekker at de ikke vokser inntil hverandre, og hever og steker kun 6 stk på hvert brett med god avstand. Du kan fint steke alle 12 sammen hvis du ønsker det.
  5. Etter 40 min steker du dem i en forvarmet ovn på 175 grader. Ca. 15-18 min midt i ovnen. De skal få en sprø og lys gyllen farge på toppen. Dersom du steker kun seks av gangen som meg, kan de siste bare stå å heve i mens.
  6. La de avkjøles på en rist, og smaker aller best lune eller helt avkjølte samme dag.

TIPS:

  • Disse bollene er lette, luftige og “lett chewy” i konsistensen. Om du ønsker mykere boller, kan du bruke denne grunnoppskriften på mine melkeboller her.

Ha en fin helg,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*